Saimme valita kolmesta kääpiölupasta. Gustavin lisäksi saimme tutustua kolmikuiseen tyttökaniin ja nelikuiseen poikakaniin. Tyttökani oli pääväriltään valkoinen, jossa oli muutamia beigejä juovia. Toinen poikakani oli aikalailla Gustavin näköinen, joskin muutaman kuukauden vanhempana kooltaan isompi. Kasvattaja antoi mieheni syliin tyttökani Magnolian ja minulle Gustavin. Hetkessä oli selvää, että siinä missä Magnolia kyyhötti rauhallisesti sylissä, liikkui Gustav uteliaana tutustuen uusiin ihmisiin. Itse olen todella huono tekemään päätöksiä ja valintoja, jolloin annoin suosista sen osuuden miehelleni. Hän arveli, että pojille voisi olla mukavampi seurata aktiivisen ja uteliaan kanin touhuja ja että minut tuntien, tykkäisin enemmän Gustavin värimaailmasta. Niinpä meidän matkaan lähti Gustav.
Kanikirjojen mukaan kaneja kannattaisi aina ottaa kaksi kerrallaan, koska kanit ovat laumaeläimiä ja tarvitsevat seuraa. Useimmiten kaksi poikakania kuitenkin helposti tappelevat keskenään ja eri sukupuolta olevat kanit puolestaan lisääntyvät kuukauden välein, joten leikkaamaton pariskunta ei myöskään ole hyvä vaihtoehto. Paras vaihtoehto kanikirjojen mukaan on saman poikueen kaksi naaraskania tai vaihtoehtoisesti uroksen pitää olla leikattu. Pohdin, että jos ostaisimme kanin omaksi, valitsisimme ehkäpä tyttökanin. Kasvattaja sanoi kuitenkin, että tyttökaneilla on tapana rakentaa pesää ja ystäväperheeltä kuulimme myöhemmin myös kanien murrosiästä, jolloin tyttökanikin saattaa ryhtyä esimerkiksi merkkailemaan paikkoja. Jos kanilla ei ole kanikaveria, täytyy omistajien ottaa tehtäväkseen olla kanilleen seurana. Siitä tehtävästä olemme pitäneet tiukasti kiinni koko tämän toistaiseksi vielä lyhyeksi jääneen kesäkaniajan.
Hei,
Tuosta apila jutusta niin minulle taas on sanottu että puna apilaa ei saa antaa. Ja valko apilaa vähän. Kani pitää totuttaa uuteen ruokaan vähitellen,en itse ole syöttänyt omille kaneille puna apilaa vain voikukan lehtiä,ratamoa,tuoretta ruohoa,salaatteja,kurkkua,tomaattia,kaalia/valko apilaa vähän koska aiheuttaa paljon syötynä voimakasta kaasun muodostusta ja voi näin johtaa kanin sairastumiseen/kuolemaan.
(Paprikaa ei saa antaa ollenkaan)
Yst.bansku
Kiitos kommentistasi! Asia on juuri kuten sanoit. Tarkistimme nimittäin eilen apila-asian kasvattajalta ja jostakin syystä viime kesäksi oli jäänyt virheellinen käsitys eli joko hän oli sanonut vahingossa väärin tai sitten olimme ymmärtäneet väärin. Valkoapila on siis turvallisempi vaihtoehto. Täytynee korjata tuo tieto myös tänne blogiin. Ja todellakin pitää, kuten sanoit ja kuten uudessa postauksessakin (16.5.2021) kirjoitin, kani totuttaa vähitellen kaikkiin uusiin syömiseen. Ensin yksi voikukan lehti päivässä ja sitten vähitellen lisätä määrää. Viime kesänä annoimme tuoreen ruohon lisäksi voikukan lehtiä, vähän apiloita, salaattia, kurkkua ja porkkanaa. Pidimme kanin ruoka- ja hoitopäiväkirjaa, jonne aina merkitsimme päivämäärän, kellonajan ja annoksen. Siitä oli sitten helppo seurata määriä ja mitä kani oli jo saanut. Pellettejä annoimme aina samaan aikaan joka päivä. Heinää ja tuoretta vettä piti olla jatkuvasti saatavilla. Mukavaa kevättä sinulle ja kaneillesi!
Samoin <3
Kiitos!