Pidempään blogiani lukeneet tietävät, että korvapuustin lisäksi pidän kovasti porkkanakakusta. Täältä blogistanikin löytyy useampi postaus, jossa herkutellaan porkkanakakulla sekä ohje juuri tuohon gluteenittomaan porkkanakakkuun.
Muutama viikko sitten löysin täältä uuden porkkanakakkuohjeen, jota onkin nyt tullut leivottua jo useamman kerran.
Kakku siis leivotaan leipävuokaan. Muokkasin ohjeen gluteenittomaksi ja hieman muutenkin.
Alkuperäisessä ohjeessa täyte levitetään lopuksi kakun päälle ja niin minäkin tein tässä ensimmäisessä versiossa.
Seuraaviin kakkuihin päädyin halkaisemaan kakkupohjan ja laittamaan täytettä myös kakun väliin. Samoin teen isolle ja pyöreällekin porkkanakakulle. Ohjeen mukaan täytettä valmistetaan niin paljon, että siitä riittää hyvin myös väliin täytteeksi.
Esivalmistelut:
Voitele ja korppujauhota leipävuoka. Jos haluat kakusta gluteenittoman, muista käyttää vuoan jauhottamiseenkin gluteenitonta korppujauhoa (esim. Moilas). Perunajauhokin sopii.
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja ota esille leipomistarvikkeet.
Kakkuainekset sekoitetaan blenderillä ja se tekikin tämän valmistamisesta erityisen yksinkertaista ja nopeaa. Toki tavallinen sähkövatkain käy varmasti myös.
Raasta valmiiksi neljä porkkanaa. Alkuperäisessä ohjeessa ei mainittu mitään muuta porkkanoiden määrästä tai koosta (painosta). Itse käytin neljää isohkoa porkkanaa tai laskin yhdeksi porkkanaksi kaksi pienempää.
Kakkupohjan valmistaminen:
Laita blenderiin 1,6 dl öljyä ja 2 dl sokeria. Sekoita.
Lisää blenderiin 4 raastettua porkkanaa ja 2 kananmunaa. Sekoita.
Sekoita ensin keskenään kuivat aineet eli 2 dl gluteenitonta (vaaleaa) jauhoseosta, 1 tl ruokasoodaa, 1 tl leivinjauhetta ja 1 tl kanelia sekä ripaus suolaa.
Kaada kuivaseos blenderiin. Sekoita.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan.
Paista kakkua uunissa 40 - 50 minuuttia, kunnes se on kypsää. Minulla oli vahingossa jäänyt uunin ritilä toiseksi alimmalle tasolle ja siinä paistettuna sopivaksi paistoajaksi tuli 50 minuuttia (175C).
Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia. Kumoa kakku sen jälkeen tarjoiluastialle ja kuorruta se. Itse halkaisin kakun jäähtymisen jälkeen puoliksi ja levitin täytettä ensin kakun väliin ja lopuksi vielä päälle ja sivuille.
Kuorrutteen valmistaminen:
Sekoita keskenään 300 g maustamatonta tuorejuustoa, 1 dl tomusokeria, 2 tl vaniljasokeria ja yhden sitruunan kuori. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin appelsiinin kuorta. Yhden kakun tein kokonaan ilman sitruunan kuorta ja sekin maistui hyvältä.
Itse sekoitin kuorrutteen ainekset ihan vaan käsin, mutta ne voi toki sekoittaa myös blenderillä tai vatkaimella.
Kakusta saa helposti myös maidottoman käyttämällä kakkuvuoan voiteluun maidotonta levitettä ja tuorejuustona maidotonta valmistetta.
Tässä vielä erillinen lista tarvikkeista, niin ei tarvitse poimia niitä tuolta ohjeiden seasta:
leipävuoka
leipävuoan voiteluun rasvaa ja gluteenitonta (korppu)jauhoa
uuni 175C, 40 - 50 min
1,6 dl öljyä
2 dl sokeria
4 porkkanaa raasteena
2 kananmunaa
2 dl gluteenitonta jauhoa
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
ripaus suolaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan kuori raastettuna
Tässä kakussa on vain yksi ongelma. Se nimittäin loppuu aina kesken. Olenkin ajatellut ostaa toisenkin leipävuoan, koska niitä mahtuu uuniin helposti kaksi, jopa kolme tai neljäkin. Silloin voisin tehdä kerralla tupla-annoksen ja toivoa, että kakkua riittäisi vielä seuraavallakin kahvihetkellä.