Jääteetä juhannukseen

Olin ennen vannoutunut teen ystävä. Kesäisin tapasin ostaa tölkeittäin sitruunajääteetä. Nuo valmiit jääteet kuitenkin sisältävät todella paljon sokeria ja koska en muutenkaan laita teehen enkä kahviin sokeria, en koe kaipaavani sitä jääteessäkään. Niinpä ajattelin, että jääteetä – kuten tavallistakin teetä – voisi varmasti helposti tehdä ihan itsekin.

Koska sitruunanmakuinen jäätee on ollut aina mieleeni ja koska meiltä sattui löytymään sitruunoita valmiina jääkaapista, oli helpoin ratkaisu kokeilla nimenomaan sitruunajääteen tekemistä.

Oletko koskaan käynyt Vanhassa Porvoossa Skafferi-nimisessä suloisessa pikkuputiikissa, jossa myydään muunmuassa teetä ja kahvia? Käymme siellä joka kesä. Pojat valitsevat itselleen vanhan ajan tikkunekut, jotka saa heti syödä. Itse ostan usein jotain erikoista teetä tai kahvia, jota ei saa muualta. Tunnelma ja tuoksut tuossa pikkuputiikissa ovat valloittavat. Jääteen tekemistä miettiessäni, muistin, että minulla saattaa olla kaapissa vielä jäljellä Skafferista ostettua sitruunateetä ja oikeassa olin! Löysin keittiön kaapista tällaisen suloisen peltirasian, jossa oli vihreää sitruunateetä pusseina.

Tutkailin netistä jääteen valmistusohjeita ja sain selville, että irtoteestä tehtynä jäätee valmistetaan kuumaan veteen hauduttaen, kuten tee yleensäkin. Hauduttamisen jälkeen tee pitää kuitenkin nopeasti jäähdyttää vaikkapa jääpalojen avulla. Käytettäessä teepusseja, valmistetaan tee kylmään veteen eli kylmää vettä kaadetaan teepussien päälle. Sopivaksi annostukseksi neuvottiin kuusi puusia teetä 1,5 litraan kylmää vettä. Pussit jätetään hautumaan veteen yön yli jääkaapissa. Voisin uskoa, että omaan makuuni riittäisi hieman vähäisempikin määrä teepusseja. 

Ennen jääteen tarjoamista, teepussit poistetaan ja teehen lisätään runsaasti jääpaloja sekä sitruunaviipaleita (neljän sitruunan verran). Muita sitruunaisia teehen sopivia makuja saa vaikkapa appelsiinin ja limen viipaleista. Myös sitruunamelissan lehdet tuovat lisämakua sekä myös näköä teelle.

Makeutusaineena voit käyttää toki ihan perinteisesti sokeria, mutta sokerin sijaan voit kokeilla myös staviaa, agavesiirappia tai hunajaa. 

Jos pidät enemmän marjaisasta mausta, voit valita teemauksi vaikkapa vadelma- tai mansikkateetä tai jotakin marjasekoitusteetä. Sitruunan sijaan haudutettuun veteen voi silloin lisätä jäisiä vadelmia tai mansikoita. Ne toimivat samalla jääpaloina, jotka sulaessaan tuovat mukanaan pienen marjaisan välipalan.

Sitten on vuorossa enää se kaikkein paras hetki eli siirtyminen ulos terassille lämpimään auringonpaisteeseen kera virkistävän jääteen ja kauniiden kesäistä tunnelmaa tuovien sisustuslehtien.

Aurinkoista juhannusta!

Iloitaan kesästä!

2 comments

    • Miia says:

      Itse ajattelin myös kokeilla, sillä kuviin tein vain “harjoitusversion” eli pienen määrän pikaisesti 😉 Kiitos samoin! Sää on ainakin tänä vuonna kohdillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *