Puutarhakirjoja

Kesäkirjojen lisäksi otin vuosien tauon jälkeen kirjahyllystä esille puutarhakirjat. Itse en tiedä juuri mitään puutarhanhoidosta enkä ole toistaiseksi siitä oikeastaan edes kiinnostunut. Aikoinaan hankin puutarhakasveihin liittyviä kirjoja juurikin siitä syystä, että sain jonkinlaisen käsityksen kotipihaamme tulevista kasveista. Puutarhamme idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan: helppohoitoinen. Ykköstavoitteena on nämä kaikki vuodet, jotka olemme tässä asuneet, ollut tarjota lapsille turvallinen leikkipiha. Emme ole halunneet istuttaa pihaa täyteen puita, pensaita emmekä perennapenkkejä, vaan antaa lapsille mahdollisuus touhuta mahdollisimman vapaasti helpossa ympäristössä. Vuosina jolloin olen juossut – omasta tahdostani – terassilla heiluttamassa rattaita ja sisällä soppakauhaa, en todellakaan olisi pystynyt nyppimään ulkona puutarhan kasveja. Tai varmasti olisin, jos olisin priorisoinut sen tärkeysasteikossa korkeammalle sijalle. Sitä en kuitenkaan ole halunnut. 

Tänä kesänä kuitenkin vuosien tauon jälkeen, päätimme aloittaa muutaman pihaprojektin ja siitä syystä kaivoin esille vuosien takaisen puutarhasuunnitelmamme ja nämä kirjat. Toistaiseksi en vieläkään ole perustamassa sitä perennapenkkiä, vaikka kauneudesta nauttivana mielelläni sellaista katselisinkin. Aloitetaan nyt kuitenkin yhden puuttuvan rajan istutuksista sekä terassiin ja sen ympäristöön liittyvistä muutoksista, lähinnä lapsia ajatellen. Palaan siihen projektiin ihan erillisessä postauksessa ja kun jotakin näkyvää alkaa syntyä.

Yllä olevista kirjoista osa liittyy aivan puhtaasti puutarhan kasvillisuuteen ja ne ovatkin toimineet kattavana käsikirjana tällaiselle asiasta mitään tietämättömälle. Osassa puolestaan annetaan vinkkejä ja ohjeita puutarhan rakentamiseen sekä kivestä että puusta. Loput kirjat puolestaan esittelevät enemmän tai vähemmän puutarhan ja ulkotilojen sisustuspuolta.

Näissä puutarhakirjoissa tutustutaan eri kasveihin, niiden istuttamiseen, hoitamiseen ja ylipäätään ihan lajeihin. Kasvien nimiä vilisee runsaasti näissä kirjoissa, monesti kuvan ja hoito-ohjeiden kera. Etenkin kahta ylintä voi todellakin nimiensä veroisesti kutsua pikkujättiläiseksi ja käsikirjaksi. Ne ovat myös kunnon tuhteja opuksia, sillä pikkujättiläisessä on peräti 631 sivua ja perennakirjassakin 400 sivua.Tässä 448-sivuisessa kirjassa on esitelty myös paljon eri kasveja, mutta ei niinkään yksitellen ja tarkasti kuin ylläolevissa, vaan ennemminkin teemoittain vaikkapa värin tai tyylin mukaan. Kirjassa on vinkkejä pihapiirin rakenteisiin, kuten aitoihin, portteihin, polkuihin ja portaisiin, liittyen.

Näissä kahdessa kirjassa on aivan konkreettisia kuvin varustettuja ohjeita muunmuassa pia-aitojen, porttien ja katosten rakentamisesta. 

Tämä kirja opastaa puutarhan suunnittelussa sen perustamisesta, eri osia yhdistämällä, toimivan lopputuloksen ja kokonaisuuden synnyttämiseksi. 

Siinä käydään läpi erilaisia materiaaleja, kuten puuta, kiveä ja betonia. Kirjassa puhutaan nurmikon hoitamisesta ja kasvien istuttamisesta. Suunnittelussa huomioidaan sisääntulo, käytävät ja oleskelualueet.

Siinä missä ylläoleva kirja neuvoo puutarhan suunnittelussa ja perustamisessa, niin vieressä oleva kirja puolestaan kertoo pihan ja puutarhan hoitamisesta. Tosin kirjan alussa paneudutaan toviksi myös pihan suunnitteluun.

Tässä kirjassa opastetaan istuttaminen, leikkaaminen ja lannoittaminen sekä hieman eri vuodenaikojen toimia puutarhassa.

Näissä kahdessa kirjassa annetaan käytännön ohjeita pieniin rakennustöihin, mutta kirjojen näkökulma on enemmänkin sisustuspainotteinen. Toisen kirjan viimeinen luku käsittelee puutarhan puisten osien rakentamista ohjeineen.

Tämä viimeinen kirjakaksikko hyppää puhtaasti sisustamisen puolelle ja nimen omaan ulkotilojen sisustamiseen. Ensimmäisen kirjan lopussa on muutama pieni rakentamisohje. Jälkimmäinen kirja on Ikean, joten joku voisi pitää sitä ihan mainoskirjasenakin. Tunnetusti Ikealla on kuitenkin jakaa ideoita aika moneen lähtöön.

Ovatko nämä alkukesän poikkeuksellisen lämpimät, aurinkoiset ja aivan ihanat säät saaneet teidät siirtymään ulkotiloihin? Itse en tällaisina kauniina päivinä malttaisi millään olla sisätiloissa. Onneksi silityspinojen purkaminen on mahdollista myös terassilta käsin 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *