Poikien vaatteiden pakkaaminen

Tästä aiheesta olen suunnitellut tekeväni postauksen jo paljon ennen kuin Tähtipoikien talossa oli edes perustettu. Kuviakin olen ottanut useana vuonna samalla kun olen pakannut pojille vaatteita kesälomamatkalle. Valitettavasti kuvat eivät ole hyvälaatuisia, koska olen ottanut niitä kännykän kameroilla ja useimmiten jo kesäyön hämärtyessä ja vieläpä sisätiloissa. Haluan kuitenkin jakaa ajatukseni lastenvaatteiden pakkaamisesta reissua varten ja koska tänä vuonna ei ole reissuja tiedossa, niin päätin käyttää näitä vanhoja kuvia havainnollistamaan ajatuksiani.

Aiemmassa Kesätuuli kuivaa -postauksessani sekä syysloman Neuleliivi 
-postauksessa sivuan tätä pakkaamisaihetta, ehkä jossakin muussakin postauksessa.

Reissuun lähtiessä teen pojille vain yhden pakkauslistan ja poimin vaatteet heille sen mukaan. Välttämättä jokaiselta ei löydy täsmälleen samaa paitaa tai housuja, mutta saman värinen tai tyylinen varmastikin löytyy. Oikeastaan teen vielä niin, että kirjoitan yhteen muistikirjaani pakkauslistoja, joiden pohjalta lähden seuraavana kesänä liikkeelle. Koska ostan pojille tiettyjä samoja tai samantyylisiä vaatteita vuodesta toiseen, pysyy tuo listakin melko samana ja hyväksi havaittuna. Tarvittaessa täydennän tai muutan sitä.

Kotimaan kesälomamatkalle pakatessa haasteena on sää. Koskaan ei voi tietää onko kylmä vai kuuma vai jotain siltä väliltä. Sataako, tuuleeko vai paahtaako. On varauduttava siihen, että viikon reissu on pelkkää paahdetta (kuten kesät 2014 ja 2018) ja siihen, että vaatteet likaantuvat päivittäin. Tarvitaan siis seitsemän tai kahdeksan eri shortsiasua. Pitää myös varautua siihen, että joinakin päivinä on kylmempää, joten pelkissä shortseissa ei voi lähteä liikkeelle. Sateeseenkin on varauduttava sekä takkien että kenkien osalta, koska reissussa ollaan melko paljon ulkona. Entäpä jos onkin koko viikko niin kylmää, että tarvitaan päivittäin pitkät housut. Silloin en voi ottaa mukaan jokaiselle pojalle joka päivälle eri housuja, mutta varaudun tarpeeseen esimerkiksi niin, että mukana on farkut ja tummat chinot, jotka hieman likaantuessaankin käyvät myös toisen päivän, koska lika ei näy niissä niin hyvin. Sama pätee toki shortseihinkin.

Olen kokenut parhaaksi pakkaustavaksi viikon kesälomareissuun kotimaassa sen, että jokaisella perheenjäsenellä on käytössään yksi oma matkalaukku. Kahdella nuorimmalla on alunperin nallekarhulle ja jääkarhulle ostetut Skip Hopin matkalaukut, joita löytyi pienellä alella esimerkiksi täältä. Nallekarhulla on nykyään käytössään ihan peruslentolaukku, kuten kahdella vanhimmallakin pojalla. Mieheni kanssa olemme yleensä jakaneet yhden isomman laukun sekä pukupussin, koska lentolaukut ovat yksinkertaisesti loppuneet kesken. Tavoitteena olisikin, että ostaisimme vielä muutaman lentolaukun lisää, niin jokainen saisi omansa. Nämä SkipHopin matkalaukut jäävät vaatekoon kasvaessa vähitellen pieniksi, joten parin vuoden sisällä myös jääkarhupoika tulee tarvitsemaan tuon aikuisten koon laukun. 

Miksi tämä pakkaustapa sitten on mielestäni niin hyvä?

Ensinnäkin jokaisen on helppo löytää omat vaatteensa, kun ne ovat erillään kullakin omassa laukussaan. On nimittäin kokemusta myös siitä, että vaatteita etsitään ja kaivetaan yhden ison pohjattoman kassin uumenista…

Toiseksi tämän kokoisiin matkalaukkuihin on todella helppo ja kätevä pakata vaatteet pystyviikattuina. Matkalaukku toimii ikään kuin pienenä vaatekaappina. Kun avaa matkalaukun kannen (joka yleensä aukeaa täysin auki), voi yhdellä silmäyksellä nähdä koko laukun sisällön. Useimmiten annankin reissussa pojille ohjeeksi joko edellisenä iltana tai seuraavana aamuna ottaa esille tietyt vaatteet. Pienikin lapsi onnistuu siinä hyvin eli niin, että hän poimii vaatepinosta vain tarvittavat vaatekappaleet ja muut jäävät siististi paikoilleen. Sen jälkeen, kun keksin tämän pakkaustavan, en ole enää mitään muuta tapaa käyttänytkään. Tällä tavalla vaatteet pysyvät myös hyvin silitettyinä, joten reissuviikoksi voi unohtaa kokonaan silityspuuhat. Tarvittaessa kauluspaidat voi nostaa matkalaukusta erikseen henkareille roikkumaan majoituspaikassa. Silloin ne ainakin ovat takuuvarmasti käyttöhetkellä siistit. Jos meillä on ollut reissun yhteydessä juhlat, niin olemme pakanneet erilliset juhlavaatteet myös pojille pukupusseihin. 

Alusvaatteet ja asusteet pakataan kullekin omaan kangaspussukkaan (meillä käytetään näitä La Coqueta -kangaspussukoita). Pussukka mahtuu sopivasti Skip Hop -matkalaukun isoon etutaskuun tai tavallisessa matkalaukussa joko muiden vaatteiden päälle tai erilliseen sivutaskuun. 

Lätsät sopivat yleensä muiden vaatteiden päälle. Silloin ne eivät pääse taittumaan lipan kohdalta. Kengät pakkaamme koko perheen osalta yhteiseen kenkälaukkuun. Käytettyjä ja likaisia vaatteita en kotonakaan vie takaisin vaatekaappiin, joten reissussakaan en laita niitä uudelleen matkalaukkuun. Reissun jälkeistä pyykkäystä helpottaa myös se, että jo matkan aikana keräämme koko perheen likapyykin erillisiin kankaisiin pyykkipusseihin. Niitä saa edullisesti esimerkiksi Ikeasta. Tuollaisen kangaspussiin tapaan antaa mukaan myös isommille pojille, kun he lähtevät pidemmille leireille.

Löysin muutaman vanhemman kuvan, jotka ovat todella huonolaatuisia, mutta halusin ne kuitenkin laittaa tänne, koska niistä voitte nähdä, miten pakkaaminen tällä konseptilla on toiminut viiden pojan kanssa. Kuvat myös paljastavat sen, että jos pysyy vuodesta toiseen uskollisena samalle klassiselle perustyylille ja värimaailmalle, on samantyylisten ja väristen vaatteiden valitseminen isommallekin lapsimäärälle kohtuullisen helppoa. Kuvat myös kertovat siitä, että tällä periaatteella ei tarvitse olla ostamassa samaan aikaan koko viisikolle uusia ja samanlaisia vaatteita, koska nuoremmat perivät ne aina vanhemmilta veljiltään.

Sohvan yläosaan olen koonnut jokaiselle pojalle paitapinot. Lisäksi muutama paita on myös käsinojilla. 

Tästä kuvasta puolestaan näkee, että pinossa alimpana olevat vaaleansiniset neuleet eivät ole täysin samanlaiset, kuten eivät raidalliset kauluspaidatkaan. Ne sopivat kuitenkin hyvin yhteen saman värimaailmansa ja tyylinsä puolesta.

Tälle reissulle värimaailmaksi valikoitui tummansinistä ja valkoista sekä yksivärisenä että raidallisina. Pehmeyttä värimaailmaan toivat ripaukset vaaleansinistä ja beigeä sekä konjakinruskeaa.Pikkupoikien vaatteista löytyi myös muutamia leikkisiä kuvioita, kuten valaita, kuumailmapalloja ja autoja. Isoilla pojilla oli niiden asemesta samaa värimaailmaa vaikkapa raidallisena tai yksivärisenä, ilman kuvioita. Napit tuovat myös kivan lisän vaatteisiin, kuten alla näkyvissä POPin kesäraitapaidoissa tai yläkuvan POMPdeLUXin raidallisessa pystykauluspaidassa pinon alimpana olevista neuletakeista puhumattakaan.

Tummansinivalkoinen väriyhdistelmä kuuluu kesään. Valkoiset pitkähihaiset vaarinpaidat ovat erityisen hyviä kesäsäällä. Tarvittaessa ne antavat iholle hieman lisää aurinkosuojaa, keräämättä kuitenkaan vaalean värinsä puolesta kuumuutta osakseen kuten tummemmat värit tekisivät. Klassinen vaarinpaita sopii myös siistimpään menoon ja kaikenlaisten alaosien kanssa. POPin ohuet raitatrikoopaidat olkanapituksella ovat ehkä kautta aikojen parhaimmat kesäpaidat.

Tässä on viiden pojan shortsit, jokaiselle neljät. Alimpana on farkkushortsit, jotka on helppo yhdistää oikeastaan minkä tahansa yläosan kanssa. Sitten on kolmet chinoshortsit eli beiget, tummansiniset ja vaaleansiniset. Pikkupojilla beigejen asemesta on kuumailmapallokuvioiset beiget chinoshortsit. Uskoisin, että olen ottanut heille mukaan myös samanlaiset beiget chinoshortsit kuin isoilla, sillä pienillä on suurempi riski sotkea shortsinsa kuin isoilla, joten he saattavat tarvita muutamat shortsit enemmän mukaan reisuun kuin isot pojat. 

Housupinoissa on kolmet housut eli farkut, tummansiniset chinot ja beiget chinot. Alimmasta kuvasta näette hyvin sen, että vaatteiden ei tarvitse olla täsmälleen samoja, vaan tässä kuvassa nuorimmilla on POPin beiget chinot, toiseksi vanhimmalla Girandolan ja esikoisella Hampton Republic 27:n housut. Yleisilme säilyy kuitenkin samana sekä tyyli- että värimaailmaltaan.

Tässä on pinottuina viime kesälomareissun kolmen nuorimman pitkähihaiset. Saatatte heti nähdä tiettyjä yhteyksiä noihin ylempiin pakkauskuviin. Kuvien ja reissujen välissä  on kolme vuotta.

Taaimmaisina näkyvät pitkähihaiset pikeepaidat ovat luultavimmin paras paita poikalapsille. Harmi vain, että niitä on siitä huolimatta melko vaikea löytää. Samaa koskee vastaavanlaisia rugbypaitoja. Kuvan paidat ovat Benettonin ja takuulla olleet käytössä jokaisella pojallamme. Vaaleansininen on näistä suosikkini, mutta niitä ei ole saatavilla joka vuosi. Siinä on ehdottomasti poikien vaatteissa luottopaitani eli sellainen, joka käy arkeen ja juhlaan sekä kesällä että talvella. Neule tai liivi tuovat tarvittaessa lisää ilmettä.

Vasemmalla keskellä ja edessä ovat kolmen vuoden takaisista kuvista tutut valkoinen vaarinpaita ja POPin raidallinen “paras kesäpaita”. 

Oikealla keskellä ja edessä on ensin Zaran beige puuvillaneule ja sitten POPin tummansininen puuvillaneuletakki. Etmmaisena puolestaan on POPin kätevä kääntökauluspaita. Se on hyvin pehmeä ja rento. Näitä kaikkia voi käyttää myös takin korvikkeena. Erityisesti kesäaikaan tulee käytettyä sekä lapsilla että itselläni takin sijaan mieluummin neuleita. POPin kääntöpaidan etuna –  erityisesti reissuoloja ajatellen – on sen kääntömahdollisuus. Siinä kulkee ikään kuin kaksi paitaa samassa. Liatkin saa tarvittaessa kääntötempulla helposti piiloon 😉

Lyhythihaisten paitojen pino kätkee sisälleen kolme pikeepaitaa eli valkoisen, vaaleansiniset ja tummansiniset. Kaikki pikeet ovat Benettonin. Oikealla pikeiden edessä olevat puunapilliset paidat – valkoinen ja vaaleansininen – ovat Zaran. Laatu ei näissä ole paras mahdollinen, mutta tyyli kylläkin. Kunpa vastaavia paitoja saisi kaikissa kokoluokissa eli vauvasta vaariin myös parempilaatuisina. Vasemmalla on Petit Bateaun valkoinen perus-t-paita, joka puolestaan on todella hyvälaatuinen eli pehmeä ja miellyttävä ihoa vasten. Kuviollinen purjevenepaita on KappAhlin Newbien ja takana näkyvä tähtikuvioinen paita puolestaan KappAhlin Hampton Republicin. Näitä tähtipaitoja taisi olla myynnissä tänäkin vuonna. Tuollainen purjevenekuvioinen paita kävisi mielestäni myös isommille pojille. Valkoisella pohjavärillä se on hyvä kesäpaita (ei niin kuuma kuin tummansinisellä) ja kuviointi raikas ja kesäinen.

Tässä puolestaan on kolmen pojan mukaan pakatut alaosat. Pitkiksi housuiksi pakkasin viime kesänä ainoastaan nämä beiget chinot. Shortseja oli sitten enemmän.

Huomannette, että hyvin tutulta näyttää tämäkin shortsivalikoima kolmen vuoden takaiseen verrattuna, joskin näitä on muutamat enemmän (vastaavasti pitkiä housuja on vähemmän). Vasemmalta oikealle: 1. H&M:n olkaimelliset (saa myös irrotettua) farkkushortsit, 2. POPin farkkushortsit, 3. POPin tummansiniset chinoshortsit, 4. Benettonin beiget kuumailmapallokuvioiset chinoshortsit, 5. KappAhlin Hamptonin tummansiniset chinoshortsit, 6. samat beigeinä ja 7. Jacadin vaaleansiniset chinoshortsit. 

Viime kesän kesälomareissulla oli mukana isoista pojista vain nuorempi, sillä esikoinen jäi kotiin töiden vuoksi. Toiseksi vanhimmalla oli mukanaan vähemmän shortseja kuin pikkupojilla. Hänellä oli farkkushortsit sekä tummansiniset, beiget ja vaaleansiniset chinoshortsit.

Kesäyökkäreiksi käyvät hyvin alusvaatesetit eli hihattomat paidat ja bokserit. Nämä Lingon&Blåbärin asut ovat kiertäneet pojalta toiselle ja ovat erityisesti herkkäihoisen nallekarhumme suosikkeja. Materiaali on vuosien saatossa vain pehmentynyt, nallekarhu kun on jo niiden kolmas käyttäjä ja kuopus luonnollisesti jo viides. Voi kunpa tämänkaltaisia laatuvaatteita vielä olisi saatavilla erityisesti isommissa koissa!


Varsinaiset alusvaatteet pakattiin tuttuun ja hyväksi havaittuun tapaan La Coqueta -pussukoihin.

Kaupunkilätsiä joka lähtöön! 🙂

Nämä viimeiset kuvat ovat jälleen eri vuodelta. Matkalaukkujen sisällössä on paljon samoja tuttuja juttuja kuin muinakin vuosina, mutta myös jotain hieman erilaista, kuten beige ja vaaleansininen pystykauluspaita, pitkähihainen luonnonvalkopohjainen purjevenepaita Benettonilta ja tummansinivalkoraitainen lyhythihainen POPin paita sekä Benettonin lyhythihainen purjevenepaita. Olkihattu on KappAhlin Hampton Republic 27
-mallistosta. Matkalla on myös tärkeää, että eri vaatekappaleita voi yhdellä monella tavalla ristiin toistensa kanssa. Siitäkin syystä kannattaa valita mukaan väri- ja tyylimaailmaltaan yhteensopivia vaatteita.

Omien pikkumatkalaukkujen lisäksi tapaamme kesäisin pakata reissuun mukaan yhteisen kenkäkassin, uimakassin (siitä ehkäpä vielä myöhemmin erillinen postaus), kosmetiikkakassin ja sadevarustekassin. Viimeisimpään parhaaksi todettu ratkaisu ovat ohuet irrotettavalla fleecevuorilla varustetut Ticketin täysin vedenpitävät takit. Ilman vuoriosaa ne menevät hyvin pieneen tilaan ja ovat kevyitä kantaa repun pohjalla esimerkiksi huvipuistopäivänä. Esimerkiksi tässä välikausivaatepostauksessa olen asiasta maininnut. Lisäksi jokaisella on oma reppu, jonne voi pakata tekemistä matkalle esim. kirjoja, elokuvia, unikavereita jne.

Millaisia hyväksi havaittuja pakkaustapoja teillä on?
Osaatteko suositella lapsille hyviä matkalaukkuja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *