Legocity Tähtipoikien talossa

Olen jo blogini alkuajoista lähtien kuvitellut lähes ensimmäisten postausten joukossa tekeväni postauksen pikkupoikien Legocitystä, joka pitää ykkössijaa kaikista heidän leikeistään. Jäin kuitenkin odottelemaan postauksen tekoa siihen, kunnes Legocity olisi valmis. Näin jälkiviisaana voin todeta, ettei sellaista päivää ole vielä tullut enkä usko sitä koskaan tulevankaan. Siitä syystä päätin tehdä Legocity-postauksen nyt. Yllä oleva kuva on vajaan kahden vuoden takaa. Kuten huomaatte, osa Legocitystä on “työmaa-aluetta”, jonka parissa häärää kolme käsiparia suunnittelemassa ja rakentamassa, korjaamassa ja kokoamassa. Tunteja ja taas tunteja on tämä kolmikko viettänyt citynsä parissa. Viime kesänä jonakin sadepäivänä ajattelin, että kokeilen, miten kauan tuo leikki kestää, jos en vaadi poikia menemään ollenkaan ulos, ainoastaan syömään on tultava. Leikki alkoi aamukuudelta ja jatkui ruokataukoja lukuunottamatta nukkumaanmenoon asti ja seuraavana aamuna jatkettiin siitä, mihin illalla oltiin jääty. 

En siis voi tarjota teille postausta ja kuvia valmiista Legocitystä, koska sellaista ei ole, mutta kerron teille mistä “aineksista” Legocity on syntynyt. Arviolta neljä tai viisi vuotta sitten nallekarhupoikamme alkoi puhui haaveestaan saada rakentaa yksi isompi Legocity. Mieheni alkoi selvittää asiaa tarkemmin eli lähinnä pohtia, millaiselle alustalle cityn voisi rakentaa. Sen pohjalta päädyimme ostamaan Ikeasta kahdeksan Stuva-sarjan “palaa”. Ne ovat osoittautuneet hyväksi valinnaksi niiden monikäyttöisyyden vuoksi. Ne voi laittaa kaikki yhteen ja rakentaa yhden ison Legocityn tai niistä voi tehdä pienempiä kokonaisuuksia, kuten tasoja useampaan eri (lasten)huoneeseen. Stuvien korkeus ja syvyys on lasten leikkejä ja tavaroita ajatellen oivallinen. Näiden ominaisuuksien lisäksi Stuviin mahtuu valtavasti leluja ja muita säilytettäviä tavaroita. 

Yllä olevassa kuvassa Legocity on sen ensimmäisellä sijoituspaikalla pikkupoikien silloisessa leikkihuoneessa. Legocity on parhaimmillaan silloin, kun sen pääsee kiertämään kokonaan ympäri, mutta silloin se toki vie myös eniten tilaa. Tässä Stuvat on sijoitettu niin, että rinnakkain on neljä “palaa” ja kaksi tällaista riviä on työnnetty yhteen. Legocityn koko on näin 240cm x 100cm. Citylle on saatu lisäkerros Ikean Lack-pöydästä. Postauksen ensimmäisissä kuvissa cityn toinen pääty on kiinni ikkunassa, jolloin sitä ei pääse kiertämään kokonaan ympäri. 

Vuosi sitten talvilomalla nallekarhumme suunnitteli citylle hieman erilaisen muodon. Näiden uusien mittojen mukaan mieheni kävi ostamassa vanerilevyn, jonka hän sahasi oikean kokoiseksi. Uuden Legocityn mitoiksi tuli 120cm x 220cm. Keskelle jäi pieni tyhjä tila, mutta se peittyi yhteisen vanerilevyn alle.

Jos haluaisi, niin levyn voisi toki myös maalata joko yksiväriseksi tai vaikkapa eri maisemien mukaan. Poikien cityssä vanerilevy kuitenkin täyttyy legoalustoilla, joten maalaamista ei tarvita.

Kuten ehkä huomaatte, on Legocity tässä versiossa käännetty poikittain leikkihuoneessa. Tämä makuuhuone onkin niin iso, että Legocity mahtuu sinne miten päin vaan. Tästä viimeisestä kuvasta näkee Stuvan pienemmät laatikot. Niihin on saatavilla Stuvan omia erillisiä kankaisia tilanjakajia/lokeroita, joiden avulla pojat voivat lajitella legojaan. Nämä pikkulaatikot ovatkin legojen säilytystä varten. Minun silmissäni niiden sisältö näyttää sekamelskalta, mutta pojat itse tuntuvat tietävän hyvin tarkkaan, mitä missäkin säilytetään.

Tätä versiota ennen Legocity oli ollut pienimmässä makuuhuoneessamme, josta olimme aikeissa tehdä pelkän legohuoneen. Totesimme kuitenkin jossakin vaiheessa, että huone on liian ahdas siihen tarkoitukseen ja siirsimme Legocityn yläkerran isoon aulaan. Se oli periaatteessa hyvä paikka citylle, mutta avoimessa tilassa, josta oli kulku moneen eri huoneeseen, legot ympäri ämpäri levinneenä eivät tuntuneet eivätkä näyttäneet lainkaan kivalta.  

Tuskin oli vanerilevy saatu paikoilleen, kun nallekarhu jo ryhtyi toteuttamaan visiotaan uudesta citystä. Hän rakensi ensin autotiet cityn reunoille ja …

… jatkoi sitten rakentamalla junaradan autotien viereen. Hän oli jo ennakkoon kerännyt kaikki junaradan osat tiettyihin säilytyslaatikoihin, joista ne oli sitten helppo ottaa esille oikealla hetkellä.

Seuraavaksi city alkoi vähitellen täyttyä rakennuksista, kulkuneuvoista ja ihmisistä.

Pikkupojat ovat toivoneet cityynsä varsinaisten Legon City-sarjojen lisäksi myös Lego Friends -sarjan pakkauksia. Oikeasti nehän sopivatkin todella hyvin legokaupunkiin supermarketteineen, kuppikakkukahviloineen, pentupäiväkoteineen ja huvipuistoineen. Poikien mielestä Lego Friends -sarjan legot ovat myös paljon iloisemman värisiä kuin Lego City -sarjan legot. Tämä on saanut myös minut pohtimaan sitä tosiasiaa, että mistähän syystä erityisesti pojille suunnatut legosarjat ovat sitä sinistä, mustaa ja harmaata (poikkeuksena punainen paloasema) ja tytöille suunnatut sarjat puolestaan hempeitä pastellisävyjä tai ylipäätään iloisen värikkäitä. Lego Creator -sarjan rakennukset lienevät tästä poikkeuksena ja niiden löydyttyä, myös sen sarjan lelukauppoja, rivitaloja ja muita rakennuksia on alannut ilmaantua poikien rakentamaan legokaupunkiin.

Toisinaan legokaupunki on jaettu erilaisiin maisema-alueisiin. On vihreä metsäalue työkoneineen, samoin harmaa kaivosalue vuorineen, valkoinen lumimaisema laskettelukeskuksineen (rajautuu kuvan ulkopuolelle), sininen vesialue majakoineen ja laivoineen sekä perinteinen kaupunkimaisema taloineen, kulkuneuvoineen, asukkaineen ja teineen.

Seuratessani poikien leikkejä, huomaan, että juurikin uuden cityn rakentaminen ja ylipäätään uuden luominen on se juttu. He luovat uutta yleensä niin, että he leikkivät koko ajan samalla. Legoukkeleilla on tietyt roolit ja nimet ja he rakentavat vaikkapa omia kotejaan, tekevät yhteistyötä, vierailevat toistensa taloissa jne. Ja kun kaupunki on rakennettu valmiiksi, syntyykin uusi idea ja seuraavaksi näen vain kaupungin rauniot. Sitä ihmetellessäni saan yleensä selityksen tapahtuneesta ja syyn jälleen uudenlaisen kaupungin rakentamiselle. Tämän vuoksi city ei tule koskaan valmiiksi. Uuden luominen on keskiössä. Leikki elää jatkuvasti.

Hiihtolomalla oli jälleen suuremman muutoksen aika. Tässä välissä Legocity oltiin jaettu kolmeen eri huoneeseen pinemmiksi maailmoiksi (jotka myös muuttuivat tuon tuostakin). Kysyin pojilta, että eikö ole hankalaa, kun kaupunki ei ole yhtenäinen. Jälleen sain hämmästyä. Kuulemma se on vain kivaa, kun legotyypit voivat sitten vierailla toistensa kaupungeissa tai maailmoissa ja niin taas leikit jatkuivat. Lomalla oli kuitenkin aika rakentaa vaihteeksi yksi yhteinen kaupunki. Muutaman kuvan ehdin silloin laittaa myös Instagramiin. Hyvä niin, sillä seuraavana päivänä tämäkin city oli jo raunioina odottamassa uusien ideoiden toteutumista.

Legocityn kanssa on eletty myös sellaisia vaiheita, että pikkuveli on käynyt siellä tekemässä tuhojaan tai vähintäänkin varastamassa tärkeitä tyyppejä. Milloin ollaan kissojen ja koirien kanssa etsitty ympäri taloa varastettua hotdogia tai muuta miniesinettä. Nykyään kuitenkin pikkuveli osaa jo leikkiä yhdessä muiden kanssa eivätkä tuhot johdu enää hänestä, vaan puhtaasti siitä, että kaupunki on murroksessa uuden alla.

Yhteinen city saatetaan jakaa osiin paitsi maisema-alueiden mukaan, niin myös kunkin intressien mukaan. Useimmiten jääkarhupoika esimerkiksi rakentaa alueen eläimille. Milloin se on lumen ja jäätikön peittämä jääkarhujen asuinsija, milloin dinosaurusten maa, milloin viidakko tai maatila. Saman kaupungin laitamilla voi hyvinkin elellä myös kuopuksen suosimat supersankarit. Useimmiten pääarkkitehtuurista ja aluejaosta vastaa nallekarhupoika, vaikkakin alueet lopulta jaetaan yhteisen neuvottelun tuloksena.

Mikäli Legocity nyt edes joksikin aikaa jää näille sijoilleen, on tarkoitus ottaa seinällä näkyvä hylly pois ja laittaa sen tilalle kaksi tauluhyllyä legokirjoja varten. Tällä hetkellä kirjat vievät tilaa legovitriinissä. Vitriineihin puolestaan kaivattaisiin lisää tilaa valmiille legorakennelmille eli niille, jotka eivät sillä hetkellä ole cityssä. Pojilla on siis käytössään kaksi Ikean Hemnes-vitriiniä legoja varten. Valmiiden rakennusten lisäksi vitriineissä on läpinäkyviä lajittelulaatikoita. Pienen kurkistuksen toiseen vitriiniin voit nähdä tästä postauksesta.

Seuraava suunniteltu suururakka koskee legojen lajittelua. Olemme tyhjänneet yhden huoneen sitä tarkoitusta varten. Tai oikeastaan huone tulee esikoisen käyttöön, kun hän jossain vaiheessa palaa joksikin aikaa takaisin kotiin, mutta väliajan voimme käyttää sitä lajittelupaikkana. Lajittelun haasteena on juurikin ollut se, että pitäisi olla jokin paikka, minne keskeneräiset lajitelmat voisi jättää odottamaan seuraavaa sopivaa lajitteluhetkeä. Nähtäväksi jää, onnistuuko suunnitelmamme tällä kertaa.

Olisi myös kiinnostavaa kuulla, millaisia legoleikkejä teiltä löytyy ja miten olette ne “organisoineet”.

6 comments

 1. RouvaH says:

  Valokuvasi ja postauksesi ovat kauniita ja elämänmakuisia, kiitos niistä! Meillä legojen säilytys on ikuinen haaste ja nyt täytyy taas keksiä uutta säilytykseen enää kuopuksen ollessa legoiässä. Legojen tulee kuitenkin olla helposti leikittävissä ja lapsen saatavilla. Katsotaan mitä keksin. Hyvää alkavaa kevättä!

  • Miia says:

   Kiitos jälleen kannustavasta ja mukavasta kommentistasi! Tykkään “kauneuden vangitsemisesta” kuviin, tosin parissa viime postauksessa olen käyttänyt vain hätäisiä kännykkäräpsyjä. Postausaiheita olisi useitakin jonossa, mutta monesti ne kaatuvat valokuvien puuttumiseen. Siitä syystä olen päättänyt, että toisinaan voi mennä myös näillä “räpsyillä” saadakseen kuitenkin jotain tekstiä ja postausaihetta esille. Samaa mieltä legoista: Ne pitää olla helposti saatavilla. Oli tarkoitus tämän postauksen yhteydessä kuvata myös hieman meidän lajittelulaatikoita/rasioita, mutta alkoi jälleen venyä postaus kovin pitkäksi, joten päätin jättää sen osuuden vielä hautumaan. Olisi mukava kuulla, millaisia ratkaisuja sinä olet keksinyt 🙂 Mukavaa viikonloppua!

 2. Karkki says:

  Hei,
  Onpa teidän pojilla hienot tilat lego-leikkejä varten :). Ihanaa, että teilläkin legot saavat olla ja näkyä. Meillä pojalla legot jakaantuu oikeastaan kolmeen kastiin: 1) legot joilla ei leikitä, vaan ne ovat esillä / näytillä (käytännössä isot StarWars jutut). Tätä varten on matala Ikean Bestå taso jonka yläpuolella on kuutiohyllyjä. Bestån vetolaatikot ovat sitten lego-palojen säilytystä varten. 2) Sitten on lego-rakennelmat, joilla leikitään. Tätä varten huoneessa on 2 eri maailmaan jatkuvasti esillä. 3) Tähän ryhmään kuuluvat lentokoneet ja avaruusalukset, jotka ovat ns hangaarissa sängyn alla. Pieniä erikoispaloja varten meillä on muovisia laatikoita, joissa on “koloja”ja “pieniä vetolaatikoita”. Nämä saa hyvin kasattua päällekkäin ja sitten säilöön kaappiin, josta ne on helppo ottaa esille. Ostin näitä muistaakseni Bauhausista ja kaiketi ovat tarkoitettu naulojen, ruuvien yms säilytykseen. Toimivat siis todella hyvin myös legojen erikoispaloille.
  Laitan tähän vielä kiitokset poikien bleiseri-vinkistä :). Meillä on tarve semmoiselle myöhemmin keväällä (valokuvaus).
  Mukavaa päivää ja tsemppiä tuleviin viikkoihin!

  • Miia says:

   Kiitos kommentistasi! Oli kiva kuulla teidän legojärjestelyistä ja saada lisäideoita. Meillä on todellakin viiden pojan jäljiltä aivan valtavasti legoja. 16-vuotiaan Star Wars -legot ovat hänellä itsellään tällä hetkellä sängynaluslaatikoissa. Kaikki eivät ole enää ehjiä ja hän onkin suunnitellut kokoavansa ne jonain päivänä. En tiedä, haluaako hän ne sen jälkeen jonnekin esille. Esikoisen merirosvolegoja on yhdessä yläkaapissa. Pikkupojat toivovat saavansa ne jonain päivänä leikkeihinsä 😉 Tässä välissä Legocity on jo ehtinyt muuttaa muotoaan moneen otteeseen. Meillä on tuo yksi makuuhuone tosi iso ja se on mahdollistanut legoleikeille ison tilan. Pitääpä kurkata nuo vinkkaamasi Bauhausin laatikot! Onpa hienoa, että bleiserivinkistä oli hyötyä 🙂 Mä jäin tuumaamaan niiden beigejen bleisereiden ostamista. Harmi vaan, että isommissa koissa ei ollut lainkaan beigeä vaihtoehtoa. Meillä piti olla tulevana kesänä yhdet häät ja kahdet rippijuhlat (siis menisimme vieraiksi), mutta katsotaan nyt miten juhlien käy tämän koronan vuoksi. Epävarmuuden vuoksi en ole vielä aktivoitunut juhlavaateasioissa. Toivottavasti ei tule kiire! Kiitos tsempeistä! Samoin teille aurinkoa kevääseen ja tsempit tähän poikkeusarkeen!

   • Karkki says:

    Kiitos vastauksestasi Miia. Tulin vielä lisäämään, että vastaavia laatikoita löytyy myös Clas Ohlsonilta.
    Meilläkin piti olla kesällä useammat juhlat mutta eilen juuri yksi juhlaemäntä perui kesäkuiset syntymäpäivät. Saas nyt sitten nähdä mitä muillekin juhlille käy.

    • Miia says:

     Kiitos! Täytyypä kurkata sieltäkin. Kunpa vaan joskus tietäisi, mikä tulee olemaan tämän meidän perheen legoilun lopullinen muoto. Ehkä sitä ei ole mahdollista tietää 😉 Kyllä tämä poikkeustila vaikuttaa monen ihmisen suunnitelmiin, mutta se vaan on nyt välttämätöntä. Mä olen lähtenyt ajattelemaan tulevaa kesää niin, että ollaan mahdollisimman paljon ihan vaan kotona ja omassa pihassa. Ehkäpä keksitään pihaan jotain uutta 😉 Tai sitten pääsen vihdoinkin järjestelmään niitä kaappeja, joita muut ovat järjestelleet tässä kevään aikana 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *