Dinosaurussynttärit

Kuten olen tainnut jo kertoakin, meidän perheen synttäriruuhka ajoittuu syksyyn. Pelkästään pikkupojat — eli kolme nuorinta — viettävät syntymäpäiviään parin viikon sisällä. Isossa perheessä henkilökohtaisen huomion saaminen ei ole aina niin helppoa ja siitä syystä  haaveenani oli, että jokainen saisi ainakin kerran vuodessa — omana syntymäpäivänään — täyden huomion. Minulle se tarkoitti myös jokaiselle järjestettäviä erillisiä syntymäpäiväjuhlia. 

Käytännössä tämä haave osoittautui kuitenkin lähes mahdottomaksi toteuttaa. Ensinnäkin osa vieraista olisi saanut synttärikutsun viikon välein ja heidän saapuminen juhliin niin tiheästi olisi ollut haasteellista. Lisäksi osa vaikkapa lasten kummeista asuu kauempana eikä liikkuminen synttärijuhlien vuoksi minä tahansa ajankohtana ole mahdollista. Kolmanneksi — ja varmasti kaikkein isoimmaksi — syyksi nousi kuitenkin omat rajalliset resurssini. En vain millään pystyisi siivoamaan, leipomaan, koristelemaan jne kaiken muun arjen pyörityksen lomassa kolmea viikkoa peräkkäin. Niinpä jouduin perääntymään itse itselleni asettamiani haasteita ja kuopuksen yksivuotispäivästä lähtien pikkupojille on järjestetty yhdet yhteiset sukulais- ja kummisyntymäpäivät. 

Syysloman aloittavasta viikonlopusta on löytynyt sopiva ajankohta syntymäpäiville. Loman alkajaisiksi on kiva siivota koti, jonka jälkeen voi loppuloman ottaa rennommin. Lisäksi monet pystyvät liikkumaan paremmin lisävapaapäivien turvin. Toisaalta, olen aina sanonut lasten kummeille, etten missään nimessä oleta, että he tulevat syntymäpäiville joka vuosi satojen kilometrien päästä ja niin ajattelen edelleen. Kukin toimii aina senhetkisen tilanteen mukaan. Yhdistetyillä synttäreillä on kuitenkin aina riittänyt vieraita ja sekin on ollut mukava asia. 

Usein olemme toteuttaneet yhteiset syntymäpäivät kolmella eri teemalla, mutta tänä vuonna teemaksi valikoitui tokaluokkalaisen toivoma dinosaurusteema. Se sopi myös veljille. Viirinauhat ovat Numero 74:n. Olen ostanut ne vuosia sitten muistaakseni Porvoon Riimikosta. Viirinauhoilla saa niin helposti juhlan tuntua joko teemaan sopivilla tai ihan vaan neutraaleilla. (Olettehan huomanneet viirinauhojen käytön esimerkiksi Downton Abbey -sarjassa 😉 ).

Koska juhlijoita oli kolme, piti kakkujakin olla kolme. Tällä kertaa pääkakuksi nousi teeman mukaan tulivuorikakku. Idean kakkuun sain suloisesta Instagram-tililtä täältä. Kehittelimme mieheni kanssa tosin aivan jonkun oman version, mutta alkuperäinen idea tuli tuolta.

Yksinkertaisesti ohjeistettuna teimme kakun kahdesta eri kakusta. Alaosana käytimme tavallista gluteenitonta täytekakkupohjaa, jonka leikkasimme kolmeen osaan ja kostutimme ja täytimme kerrokset täytekakun tapaan. Tuon täytekakun päälle laitoimme sitten kuivakakun. Koko korkean kakun kuorrutimme tummalla suklaalla, jossa oli myös hieman kermavaahtoa. Sen jähmetyttyä, valutimme yläosaan vielä valmistamaamme kinuskikastiketta laavaksi.

Tulivuori pääsi myös purkautumaan sädetikun avulla.

Kymmenvuotiaan kakku koottiin yksinkertaisesti donitseista kaverisynttäreiden tapaan. Donitseja lukuunottamatta kaikki muut tarjottavat olivat gluteenittomia.

Viisivuotiaan kakkuna toimi mieheni tekemä gluteeniton juustokakku kera mansikkahillon.

Mummi teki pyynnöstämme juhlapöytään gluteenitonta broilerpiirakkaa ja näitä dinosauruksen jalanjälki -pikkuleipiä. Samaa tassumuottia on meillä käytetty myös koira- ja pandasynttäreillä.

Hain kukkakaupasta dinomaan rekvisiitaksi callunoita (joku toinen väri olis käynyt paremmin, mutta ajattelin myös niiden jatkokäyttöä) ja eukalyptuksen oksia. Isoille pojille on aikoinaan tullut pidettyä syntymäpäiviä milloin milläkin teemalla ja niihin olen usein ommellut teemaan sopivan värisen pöytäliinan ihan vain lakanakankaasta, joten pikkupoikien kohdalla useimmiten riittää, kun raottaa liinavaatekaapin ovea, aina löytyy sopiva väri. Valitsin pohjaväriksi tummanruskean ja päälle vähän vaaleamman, hieman murretun tummanruskean liinan.

Schleichin dinosauruksista osa on toisen isoveljen peruja, osa on pikkupoikien ja osa on serkkujen vanhoja, jotka he meille iloisena yllätyksenä antoivat (kera ihan oikean tulivuoren!).

Poikien vaatteet eivät näissä kuvissa kovin hyvin tulleet esille, mutta kahdella nuorimmalla oli yllään KappAhlin Newbien valkoiset vaarinpaidat ja kahdella seuraavalla vastaavat KappAhlin perusmallistosta. Vanhimmalla mukana olleella pojalla (16v) oli yllään KappAhlin Hampton Republic 27:n beiget chinot ja muilla pojilla puolestaan Polarn och Pyretin beiget chinot. Vekkihameeni on Zarasta ja kauluspaita DOPPista, samoin Gaborin nudet korkkarit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *