Kjekkaslua

Kjekkaslua on mitä ilmeisemmin norjaa ja käännetty suomeksi “Vesselimyssy”. En osaa norjaa enkä saa tuosta sanasta mitään irti ruotsinkaan avulla, joten turvauduin sanakirja.orgiin. Suoraa käännöstä ei arvattavastikaan löytynyt, mutta näihin käännöksiin päädyin: kjekk = mainio, erinomainen ja lue = hattu, lakki, myssy. Voisin siis tällä perusteella tehdä oman käännöksen ja sanoi, että “mainiomyssy”. Jos joku teistä lukijoista osaa norjaa, niin kertokaa ihmeessä, olenko edes oikeilla jäljillä! 😉

Tässä suora lainaus ensimmäisen Klompelompe-kirjan (2016 suomeksi) alkutekstistä:

“Klompelompen idea syntyi eräänä  “tikutusiltana” toukokuussa 2012. Meillä on kummallakin päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia, ja olimme kaivanneet neuleohjeita hyvännäköisiin ja hyvin istuviin päähineisiin. Varsinkin pojille oli kaupoissa niukasti valmistarjontaa, eikä ohjeiden valikoima ollut laaja sekään. Siihen tarpeeseen syntyi Vesselimyssy, Kjekkaslua, josta tuli lopulta tavaramerkkimme, ja sen ympärille kasvoi ajan mittaan kokonainen mallisto.”

— Torunn Steinsland ja Hanne Andreassen Hjelmås —

Tummennus on oma lisäykseni. Sen pohjalta varmasti ymmärrätte, että en ole suinkaan ainoa poikalasten äiti maailmassa, joka on vuosien ajan kaivannut nimenomaan pojille sopivia kivoja neuleohjeita. Ihana Klompelompe vastasi tähän tarpeeseen, joskin olisin tarvinnut näitä ohjeita jo vuodesta 2000 lähtien. Parempi toki myöhään kuin ei vielä silloinkaan.

Vesselimyssy oli siis ensimmäinen ohje Klompelompe-kirjasta, jonka toteutin.  Olin pakannut kesäksi poikien merinovillamyssyt laatikoihin säilytykseen, joten en välttämättä ihan kaikkia Vesselimyssyjä saanut tähän kuvaan. Näiden lisäksi olen tehnyt muutamia myssyjä myös lahjaksi.

Tällaisen Vesselimyssyn tekemiseen menee minulta yleensä ilta tai pari, riippuu myssyn koosta ja käytettävissä olevasta ajasta. Kun on tehnyt muutaman myssyn, ohjeen oppii ulkoa ja se nopeuttaa neulomista. Nyt en ole hetkeen näitä neulonut, mutta muistelisin, että yksi kerä Dropsin Baby Merinoa (50g), jota olen näihin käyttänyt, riittää ainakin pienemmän koon myssyihin. Isompiin kokoihin tarvittiin toisesta kerästä lisäystä, mutta se ei mennyt kokonaan.

Minun käsialallani silmukoita tarvittiin enemmän kuin ohjeessa sanotaan. Langan lisäksi Vesselimyssyn neulomiseen tarvitaan 40cm:n pyöröpuikko numero 4 ja lippaa varten virkkuukoukku numero 3,5. Itse en tykkää niinkään neuloa pyöröpuikoilla ja siitä syystä olenkin käyttänyt myssyn neulomisessa ainakin osittain myös sukkapuikkoja. 

Vesselimyssyn sisko eli tytölle suunniteltu malli on nimeltään Susselimyssy. Kuvassa oleva itselleni tekemä myssy on aikuisten mitoituksella tehty Klompemyssy. Siihen kuuluisi oikeasti puunapit koristeeksi, mutta virkkasin mieluummin kukan, jolloin pipo vastaa malliltaan Susselimyssyä, sillä siihen virkataan lipan sijaan kukka tai kukkia.

Päätin neuloa itselleni myös hieman isomman merinovillahuivin samaisella pintaneuleella kuin Vesseli-, Susseli- ja Klompemyssyissäkin on. Huivi oli oikein hyvä työ aina silloin, kun halusi vaan tehdä jotain “aivot narikkaan” -käsityötä. Vaikka neulos onkin yksinkertainen, ei 160cm pitkä ja 50cm leveä huivi melko ohuesta Dropsin Baby Merino -langasta ihan hetkessä valmistunut ja melkoisen monta kerällistä lankaakin siihen meni. 

Pikkupojille puolestaan tein tuolla samalla Vesselimyssyn pintaneuloksella tummansinisestä Baby Merinosta tuubihuivit. Yksi huivi on vielä hieman kesken.Tällaiset työt ovat tosi mukavia “välipaloja” käsitöiden tekemisessä.

Neulomisinspiraatio saattaa syttyä milloin tahansa ja juuri siitä syystä tarvitaan näitä äidin karkkilaatikoita.

Tämä postauksen kaikki ohjeet (paitsi itse soveltamani huivi ja tuubihuivit) löytyvät ensimmäisestä suomeksi käännetystä Klompelompe-kirjasta, jonka tarkempi nimi on Klompelompe ihania neuleita lapsille. Sitä näyttäisi löytyvän tällä hetkellä edullisesti ainakin täältä.

Vesselimyssyjä poikien päässä näkyy ainakin täällä ja täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *