Kaksi Kullanmurua

Muistatte varmasti innostukseni ja ihailuni norjalaista Klompelompea kohtaan. Aiempia Klompelompe-aiheisia postauksia voi lukea vaikkapa täältä ja täältä. Kädessäni on juuri ilmestynyt uunituore suomenkielinen Klompelompe-kirja. Tämä on jo neljäs ihanuus (käännetty). Ennen tuota uusimman kirjan esittelyä, ajattelin kuitenkin esitellä teille kaksi Kullanmurua eli ensimmäiset Klompelompe-kirjan ohjeilla tekemäni villatakit.

Villatakin nimi on siis Kullanmuru. Ohje löytyy ensimmäisestä käännetystä suomenkielisestä Klompelompe-kirjasta (2016). Kaksi Kullanmurua nimitys tulee kirjaan siitä, että villatakista on tehty sekä pojille että tytöille sopiva versio. Postauksen otsikossa viittaan kuitenkin näihin kahteen tekemääni Kullanmuruun. 

Olisin varmasti tehnyt kolmannenkin Kullanmurun, mutta tässä mallissa koot loppuivat 7-8-vuotiaaseen. Suureksi ilokseni sain kuitenkin huomata, että Klompelompen toisessa ja sen jälkeisissä kirjoissa on ohjeita jopa 12 – 14            -vuotiaille lapsille sekä aikuisille miehille ja naisille. En voi varmasti liian montaa kertaa kiittää siitä, että vihdoinkin joku on tehnyt neuleohjeita myös pojille isommissa koissa — ja vieläpä tosi kivoja ohjeita!

Klompelompen neuleissa suositaan puunappeja, joilla saakin helposti ja yksinkertaisella tavalla tietynlaista ilmettä vaatteille. Ennen Klompelompeakin käytin paljon juuri puunappeja lapsille tekemissäni neuleissa. Tykkään niistä kovasti. Kullanmuruihin valitsin kuitenkin tällä kertaa langan kanssa samanväriset napit, koska halusin villatakeista täysin yksiväriset. 

Langaksi valitsin Dropsin Baby Merino -merinovillalangan kauniina vaalean taivaansinisenä värinä  (numero 24). Samasta langasta olen tehnyt myös kuvissa näkyvät Klompelompen Vesselimyssyt.

Kannattaa muuten aina ottaa valmis neule/lankaa mukaan nappikauppaan etenkin jos etsii täsmälleen vaatteen väristä lankaa. Noita vaaleansinisiä nappeja ostaessani olisin kyllä ostanut aivan väärän sävyiset napit. Villatakkeihin päätyneet napit näyttivät kaupassa aivan lilaan taittavilta. 

Ennen Klompelompea neuloin pitkälti Novitan, ja jonkin verran myös Garnstudion, ohjeilla. Klompelompen ohjeista löytyy paljon erityisesti norjalaisille tyypillisiä neulontatapoja. Kullanmuruja neuloessani sain kokeilla niistä yhtä ja täytyy sanoa, että tuo tapa koukutti heti kerrasta.

Käsi ylös kenellä pyörii vaatehuoneen tai kaapin perällä pussukoita, jotka sisältävät valmiin villapaidan osat irrallisina. Täällä on ainakin yksi käsi ylhäällä! Voisin siis neuloa villatakkien ja -paitojen kappaleita, mutta niiden yhdistäminen. Plääh! Siinä ei ole enää mitään kivaa.

Kullanmuru-villatakkien neulominen aloitetaan neuleen yläosasta ja se neulotaan tasona helmaan asti eli etu- ja takakappaleita ei neulota erikseen eikä sivuille tule erillisiä saumoja, koska kappaleita ei tarvitse erikseen yhdistää toisiina. Jee! Tämä mahdollistaa myös sen, että voit sovittaa lapselle neuletta ennen lopullisen pituuden päättämistä. Sama koskee hihoja. Hihat neulotaan ylhäältä alaspäin suljettuna neuleena eli ei erillisiä saumojen yhdistämisiä ja hihan pituuden voit päättää sovittaessasi lähes valmista neuletta lapselle. 

Lopuksi jää jäljelle pelkän nappilistan neulominen, sillä muilta osin villatakki on jo valmis. Uskomatonta! Saumojen yhdistämisen lisäksi toinen inhokkijuttu on silmukoiden poimiminen hihoja, pääntietä ja nappilistaa varten. Tällä tekniikalla noista jää jäljelle enää viimeinen. Tällä hetkellä mulla on puikoilla kokeilussa eräs toinen norjalaistapa, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kullanmuru-mallista on tehty ohje myös villapaidalle. Siinä on ylhäällä vain kaksi nappia tuon helmineuleen kohdalla. 

Jos jotain moitetta tästä ohjeesta sanoisin, niin omalla käsialallani hihoista tuli hieman liian kapeat. En sitten osaa sanoa, johtuiko se juurikin käsialastani vai ohjeesta.

Dropsin Baby Merino -lanka on aivan ihanaa neuloa eikä kutita meidän perheen herkkäihoisiakaan, joten lämmin suositus sille. Klompelompen ohjeista suurin osa on tehty ohuille langoille, jolloin puikotkin ovat melko pientä kokoa (pääasiassa 2,5 ja 3) eli melkoista tikkuamista tämä neulominen on. Kullanmuru-villatakissa käytettiin ohuesta langasta riippumatta kuitenkin koon 3,5 ja 4 puikkoja, joten työ eteni hieman joutuisammin.

Mitäs tykkäätte Kullanmuruista? Onko teillä kokemusta Klompelompen neuleista? Joko olette nähneet uusimman ohjekirjan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *