Poikien kesäpuuhia osa 7a: Merimajassa

T e r v e t u l o a   m e r i m a j a a m m e !

Minulla oli vielä tallessa Meidän Talo -lehden vuodelta 2006 oleva leikkimökin rakennusohje. Tämän pohjalta isäni teki muistaakseni juuri tuolloin vuonna 2006 isoille pojille mökin meidän pihaan. 

Oltiin jo sitä ennen pohdittu, mitä leikkimökiltä haluamme. Tuossa  silloin löytämämme ohjeen etusivulla lukeekin oikeastaan kaksi tärkeintä ajatusta. Ensinnäkin halusimme, että mökistä rakennetaan niin korkea, että aikuinenkin mahtuu siellä seisomaan. Toiseksi mökkiin piti mahtua sänky. Näiden kahden asian lisäksi halusimme, että toinen mökin ikkunoista voidaan avata mahdollisia kioskileikkejä varten. Näiden toiveiden pohjalta isäni lähti mökkiä toteuttamaan. 

Vaikka mökki on hiekkalaatikon vieressä, päätimme pitää jatkossakin hiekkaleikit hiekkalaatikossa eli niitä ei viedä mökkiin. Muuten pojat ovat saaneet leikkiä ja touhuta mökissä miten ovat halunneet. Usein he pitävät huolen siitä, että vieraat riisuvat kengät jaloistaan tullessaan mökkiin, sillä silloin mökki pysyy siistimpänä ja siellä on kivempi leikkiä ja oleskella.

Tuskin on kenellekään lukijalle jäänyt epäselväksi, että minua viehättävät meriaiheiset asiat ja erityisesti purjeveneet. Olen asunut lähes koko ikäni merenrantakaupungeissa (kolme eri kaupunkia Suomessa), liekö se syynä tähän merihenkisyyteen? Toisaalta — ehkäpä jopa yllättävää — nautin merestä mieluiten maalta käsin. En kaipaa merelle pääsyä, en veneilyä enkä mökkeilyä. Olen opiskeluaikoinani asunut joitakin vuosia myös järvikaupungissa ja siinä vain on eroa. Meri tuo jotenkin enemmän sellaisen vapauden tunteen. Toki tuoksukin on eri.

Olen aina tykännyt merihenkisyydestä myös pikkupoikien elämässä — sekä vaatteissa että sisustuksessa. Siitä kai se ajatus aikoinaan tähän mökkiinkin lähti. Pohdittiin poikien kanssa mökille nimeä jo ennen kuin sitä oli edes olemassa ja päädyttiin “Merimajaan”. Kesälomareissuilla ympäri Suomen, tarttui mukaani kaikenlaista meriaiheista odottamaan mökin valmistumista “sitten joskus”. Toisinaan näin alkukesästä myynnissä jonkun kivan mökkiin sopivan jutun, jonka kävin sitten alennusmyynneistä ostamassa. Anttila oli melko hyvä löytöpaikka niihin aikoihin.

Muutamia juttuja on jäänyt yhä toteutumatta ja valokuvia tähän postaukseen ottaessani huomasin, että mökki tarvitsisi myös hieman kunnostusta osakseen ainakin maalauksen muodossa. Isäni teki yhdessä äitini kanssa kotonaan ikään kuin elementit mökkiin ja se koottiin sitten meidän pihassa. 

Illalla kun lapset olivat menneet nukkumaan, otimme mieheni kanssa itkuhälyttimen ulos ja ryhdyimme maalaamaan. Mökistä tuli valkoinen, kuten talostammekin ja lattiat maalasimme ruskeaksi laivan kannen tavoin.

Ennen talven tuloa, mökistä tyhjätään tekstiilit säilöön sisätiloihin ja mökkiin puolestaan kerätään muunmuassa puutarhakalusteet suojaan talveksi. Kevään tullen mökki tyhjätään aina ensin kokonaan, se imuroidaan ja sen jälkeen pyyhitään lattiasta kattoon.

Merimajan päätyseinällä on lähes koko seinän leveydeltä pidempi Ikean Lack-hylly, jonka päälle on koottuna erilaisia puisia purjeveneitä, meriaiheisia tauluja ja muutama lyhty. Sininen, punainen, valkoinen ja ripaus ruskeaa ovat merimajan värit.

Lapsetkin osallistuvat aina mielellään Merimajan kuntoon laittamiseen toukokuussa.

Vuosia sitten kävimme Lappeenrannassa Hiekkalinnassa ja Leikkimökkikylässä. Ihastuin valtavasti yhteen leikkimökkiin. Se oli sisustettu yllä näkyvän taulun kaltaisilla iloisilla ja lapsekkailla merirosvoaiheisilla yksityiskohdilla. Tämän taulun olen ostanut joskus myöhemmin ja miten hyvin se sopiikaan juuri tähän päivään, kun Merimajassa leikkii aiemman poikakaksikon sijaan poikakolmikko.

Lappeenrannassa asuvat sukulaisemme olivat huomanneet ihastukseni tuon yhden leikkimökin tyyliin ja toivat isoille pojille aikoinaan tuliaisiksi samaa sarjaa olevat naulakot. Niille löytyi luonnollisestikin paikka Merimajasta. Tuossa harjan kohdalla on ollut vielä yksi kolmas merimiesaiheinen naulakko, mutta se on tällä hetkellä korjattavana. Katsotaan saadaanko sitä enää kuntoon. 

Pojat tykkäävät yleensä ripustaa hattunsa tai lippiksensä noihin naulakoihin. Lakkien seurana siellä roikkuu aina myös eräät pieneksi jääneet purjevenekuvioiset uimahousut. Kuvassa näkyvä aarrearkku on ostettu vuosia sitten Ikeasta ja se kätkee sisällee mökkilukemista eli vanhoja Aku Ankkoja ja luontolehtiä. Merihirviökin on ripustettu näkyville.

Jos katsotte tarkemmin tätä kuvaa, niin näette sekä vasemassa alalaidassa että merihirviön yläosassa siniset teippaukset. Niiden kautta Merimajaan on mahdollista kytkeä sähköt ja sen myötä vaikkapa lämmityskin. Toistaiseksi mökki on kuitenkin palvellut vain kesäkäytössä, joten lämmitystä eikä muitakaan sähkölaitteita ole tarvittu.

Naulakkonurkkauksen vieressä on Merimajan ovi. Isäni keksi käyttää siihen vanhaa vessanovea, joten oven pystyy myös lukitsemaan sisältä päin kääntämällä kahvan ylöspäin. Eräs poikien leikkien lempiosuus onkin lukita ovi sisältä päin ja kiivetä ulos aukeavasta ikkunasta.

Oven toisella puolella on Ikeasta ostettu pieni pöytäryhmä, jonka olen maalannut valkoiseksi. Seinällä on meriaiheinen liitutaulu.

Oven yläpuolelta pilkistää Vanhan Porvoon torilta ostamani purjevenekranssi.

Vanha lankapuhelin on usein tärkeissä tehtävissä poikien leikeissä, vaikka tuskin kukaan heistä on elänyt lankapuhelinten aikaan. Se tosin mahdollistaakin puhelimen käytön mitä erikoisemmissa jutuissa. 

Tämä kuva on otettu avoimesta ikkunasta eli samanlaisesta ikkunasta kuin vastapuolella purjeveneiden takana näkyy. Tuo vastapuolen ikkuna ei ole avattavissa. Isäni halusi turvallisuuden vuoksi laittaa kaikki ikkunat (myös ovessa olevan) pleksiä. Jossain vaiheessa ne voi varmaan vaihtaa laseiksi, kun lapset kasvavat. Pleksi on ollut oikein hyvä vaihtoehto, joskin helposti naarmuuntuva.

Minulla on jo vuosien ajan ollut meriaiheinen verhokangas ja verhotangotkin valmiina, mutta en ole vain saanut aikaiseksi ommella verhoja. Ehkä vielä joskus…

Tällainen söpö merirosvotaulu komeilee puolestaan toisen sivuikkunan yläpuolella.

Eräänä kesänä mökin piirustuspaja oli tuottanut vastaavan teoksen ovessa olevaan ikkunaan. Siinä se tervehti vierailijaa.

Sänky on vanha sivusta levitettävä puusänky. Purjevenepeiton alla on kaksi patjaa pujotettuna leveän pussilakanan sisälle. Mökissä on siis mahdollista myös yöpyä ja siommat pojat ovat niin tehneetkin. Jossain vaiheessa mökki oli oikein suosittu teinien yöpymispaikka 😉 Levitettynä sängystä tulee noin 160cm leveä. Poikittain nukkuessa, mahtuu sänkyyn jopa neljä nukkujaa. 

Tyynynpäällisiä selkänojatyynyihin haalin väri- ja meriteeman mukaan monesta paikasta ennen kuin mökkiä oltiin edes rakennettu. Tässä parhaiten näkyvät pikkuruudulliset tyynyt ja karttatyyny ovat Stockmannilta. Ne ovat omia suosikkejani. Muut tyynyt ovat todennäköisesti Anttilasta. Merimiesnallejen ostopaikkaa en muista, hait ovat Ikeasta, samoin sivuilla näkyvät sininen ja punainen kulmahylly.

Virkatun torkkupeiton olen tehnyt suurensuurena isoäidinneliönä vuorotellen väreinä tummansinistä, punaista ja valkoista. Matto on muistaakseni Ikeasta. Sängyn alla (eivät näy kuvissa) on punainen ja sininen rottinkikori. Niissä pojat säilyttävät piirustustarvikkeitaan ja legolehtiään.

Pitkällä hyllyllä oleva lasikantinen taulu on kiinnitetty seinään, ettei se pääse putoamaan leikkijöiden päälle. Rikkoutunut lasi voisi saada aikaan ikäviä seuraamuksia.

Kuten jo aiemmin kerroin, tätä ikkunaa ei niinkään ole käytetty kioskileikeissä, vaan ennemminkin toisena ovena. Voiko olla hauskempaa kuin kiivetä sisään ja ulos mökistä ikkunan kautta!

Ikkunan alla on ystäväperheeltä saatu Merimajan kolmas tuoli, jota koko kolmikon ollessa koolla pöydän ääressä, käytetään myös siinä. Tuolille on pinottuna Hemtexistä ostamani “pelastusrengas”istuintyynyt. 

Heti kun mökki on saatu siivottua talven jäjiltä, on aika järjestää mehuhetki.

Haluaisitteko kurkistaa myös mökin ulkopuolelle?

Seuraavassa postauksessa on sen vuoro!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *