Pikkupoikien vaatehuoneessa osa 1: laatikot

Tämän postauksen tekemistä olen pohtinut blogin alkuajoista lähtien — tai oikeastaan jo ennen sitä. Tuntuu siltä, ettei koskaan ole tälle sopiva hetki. Ei koskaan ole valmista. Päätin kuitenkin nyt kokeilla, mitä saan aikaiseksi. 

Jaan postauksen suosista useampaan osaan, ettei siitä tule kerralla liian pitkä luettava.

Viidennen lapsen vauvavuoden jälkeen tuli tarve pohtia uudelleen perheemme vaatesäilytystä. Master bedroomin yhteydessä on iso vaatehuone. Alunperin siellä on säilytetty minun ja mieheni vaatteita sekä kodin tekstiilejä, laukkuja, lahjajemmoja jne. Toinen — pienempi vaatehuone — on isojen poikien makuuhuoneiden välissä, mutta kulku sinne on kuitenkin yläkerran aulan puolelta, sillä isojen poikien huoneissa on omat erilliset vaatekaappinsa. Keskimmäisen pojan vaatteita säilytettiin yhteen aikaan tuossa pikkuvaatehuoneessa. Samoihin aikoihin neljännen pojan vaatteita säilytettiin tässä satukaapissa. Vauvanvaatteet puolestaan olivat alakerrassa kodinhoitohuoneessa hoitopöydän yhteydessä. Kaltaiselleni ihmiselle, joka haluaa pukea lapsensa yhtenäisiin asuihin, oli todella työlästä lähdön hetkellä juosta kaapilta toiselle. Vaikka muistankin yleensä hyvin olemassa olevat vaatteet, en kuitenkaan aina muista, onko joku vaate odottamassa pesua tai silitystä vai puuttuuko se ehkä tietyssä koossa kokonaan. Aloin haaveilla siitä, että pikkupoikien vaatteet saisi kaikki samaan paikkaan. 

Tuohon samaan aikaan ajoittui viimeisen imetyksen päättyminen sekä jo ennen sitä raskausajat. Oma vaatekokoni vaihtui, jolloin vaatehuone tyhjeni lähes kaikista vaatteistani. Sinne tuli siis lisää tilaa. Aloin pohtia, sopisiko tuohon isoon vaatehuoneeseen mieheni ja minun vaatteideni lisäksi kolmen pikkupojan vaatteet. Tutkimme erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme Ikean PAX-järjestelmään. Olemme olleet siihen tosi tyytyväisiä.

Tähän puoleentoista metriin mahtuu lähes kaikki pikkupoikien vaatteet. Taka-alan puolen metrin osiossa on yhdeksänvuotiaan vaatteet ja etualan metrissä seitsemän- ja neljävuotiaan. Toiveeni siitä, että näen kaikkien vaatteet yhdessä paikassa ja yhdellä silmäyksellä, toteutui. Se on osoittautunut todella hyväksi.

Yhdeksänvuotiaan osion kahdessa alimmassa laatikossa on housut ja kahdessa ylimmässä laatikossa paidat. Kuopuksen housut ovat puolestaan alimmassa isossa laatikossa ja paidat toiseksi alimmassa. Ylimmässä isossa laatikossa on seitsemänvuotiaan paidat ja sen alapuolella olevassa laatikossa hänen housunsa.

Lähes 60 cm syvät ja 100 cm leveät laatikot imevät sisäänsä helposti kaikki pikkupoikien housut ja paidat.

En ole mikään konmarifani, mutta päätin kokeilla näihin laatikoihin pystyviikkausta. Käyttämäni pystyviikkaus ei myöskään ole mitenkään oikeaoppisesti tehty, mutta toimii sellaisenaan näissä laatikoissa. Pystyviikkaus on auttanut pitämään laatikot järjestyksessä ja ennen kaikkea auttanut poikia valitsemaan ja hakemaan laatikoista kulloinkin haluamansa vaatekappaleen helposti. Tämä viikkaustapa auttaa nimittäin näkemään kerralla kaikki vaihtoehdot ilman, että niitä pitäisi alkaa kaivamaan toistensa alta ja monista eri pinoista. Laatikot ovat myös sopivalla korkeudella pienellekin lapselle.

Kuopuksen ja ekaluokkalaisen paitalaatikon vasemmassa reunassa on kaikki lyhythihaiset trikoopaidat, keskellä pitkähihaiset trikoopaidat ja oikeassa laidassa paksummat paidat, kuten collegepaidat, hupparit ja paksummat pikeekaulukselliset paidat. Yritän pitää paitoja myös hieman väreittäin järjestyksessä, mutta aina se ei toki onnistu.

Housut puolestaan on lajiteltu niin, että vasemmalla on farkut, seuraavassa pystyrivissä sammarit (joita käytetään lähinnä syksyllä ja talvella), keskimmäisessä pystyrivissä chinot (kevät- ja kesähousut) ja oikeassa laidassa collegehousut ja verkkarit. Laatikko on niin tilava, että sinne mahtuu hyvin seuraavia kokojakin odottelemaan. Tiedättehän sen tunteen, kun yhtenä aamuna housut ovat vain jääneet pieneksi ja jostain pitäisi löytää käden käänteessä seuraavan koon housut? Tämä laatikko auttaa siinä(kin) asiassa. Ja jos sattuu olemaan nuorin viidestä veljeksestä, voi olla varma, että housuvalikoimasta löytyy myös varahousujen varahousut! Voin kertoa, että isojen poikien vaatekaapeissa ei todellakaan ole näin monia housuja 😉

Kakkososassa kurkataan alatangoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *