Pääsiäisen sanoma: esittelyssä lastenraamatut

Vuosien saatossa meille on kertynyt useampi lastenraamattu. Tämän pinon päällimmäisen Raamatun olen ostanut jo aikaa ennen omia lapsia. Se on ehkä itselleni juuri siitä syystä näistä kaikista tutuin ja käytetyin. Olen käyttänyt sitä jo parinkymmenen vuoden ajan ensin töissä ja sitten töiden lisäksi myös kotona. 

Muutama lapsi on saanut Raamatun kastelahjaksi kummeilta (mielestäni hyvä lahjaidea!). Pikkupojat ovat puolestaan saaneet kukin oman lastenraamattunsa seurakunnalta neljävuotislahjaksi. Osan olen ostanut kirja-aleista.

Ajattelin, että näin pääsiäisviikolla olisi sopivaa esitellä hieman näitä erilaisia lastenraamattuja pääsiäisen tapahtumien kautta, lähinnä siis kuvituksen muodossa.

Tämä Lasten oma Raamattu on nelivuotislahja seurakunnalta. Meillä on itse asiassa kaksi samanlaista, sillä kaksi nuorinta on saanut ne seurakunnan järjestämiltä nelivuotissynttäreiltä omana synttärivuonnaan.

Tänä vuonna päätimme lukea Raamatun pääsiäiskertomuksen tästä lastenraamatusta.

Kaikki alkoi palmusunnuntaista, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin pääsiäisjuhlille.

Mielestäni tässä lastenraamatussa oli melko kattavasti kerrottu pääsiäisen tapahtumista ja niin, että lapsi pystyi kuuntelemaan ja ymmärtämään kuulemaansa eli teksti on aika hyvin saatu lapselle sopivaan muotoon.

Tämän Raamatun kaltaisen kuvituksen olen varmaankin nähnyt jossakin uskonnon oppikirjassa, ainakin tyyli vaikuttaa tutulta.

Kuvitus kertoo tässä lastenraamatussa paljon eli tukee hyvin lukemista.

Aika monesta lastenraamatusta puuttuu kokonaan kertomus siitä, kun Jeesus meni temppeliin ja suuttui, kun siitä oli tehty kauppapaikka. Tästä Lapsen Raamattu -kirjasta se löytyy. 

Kuten jo aiemmin kirjoitin, on tämä Lapsen oma Raamattu itselleni kaikkein tutuin. Sitä on jo teippailtu kasaankin suuren käytön vuoksi.

En tiedä johtuuko tottumuksesta vai mistä, mutta yhä pidän tätä kaikkein kattavimpana ja sopivampana lapsille. Tässä Raamatussa on paljon kuvia lukemisen tueksi, kertomukset ovat sopivan pituisia ja sellaisia, että melko pienikin lapsi jaksaa niitä kuunnella. Lisäksi niihin on osattu poimia kustakin kertomuksesta tärkeimmät asiat.

Kiirastorstaina Jeesus pesi opetuslastensa jalat ja halusi sillä opettaa, miten meidän itse kunkin tulee palvella toinen toistamme. Olihan se perin merkillistä, että opettaja “alentui” pesemään oppilaidensa jalat. 

Kiirastorstain viimeisellä yhteisellä aterialla Jeesus asetti ehtoollisen ja kertoi opetuslapsille mitä tulisi tapahtumaan, ikäviäkin asioita.

Monesti me aikuiset haluamme välttää ikävien asioiden kertomista lapsillemme ja varjella heitä kaikelta pahalta. Sehän on ihan luonnollista, sillä ei meistä kukaan haluaisi lapsensa kokevan mitään ikävää. Totuus kuitenkin on se, että emme vain pysty siihen, sillä tässä maailmassa on pahoja asioita, joihin ei voi olla törmäämättä. Siksi on mielestäni turvallista olla piilottamatta sitä kaikkea pahaa, vaan lapsen iän mukaan sopivalla tavalla keskustella yhdessä ja turvallisessa ilmapiirissä ikävistäkin asioista. Raamatun kertomukset ovat yksi hyvä keino näiden keskustelujen heräämiselle. Ainakin meillä lapsilla on aina riittänyt paljon kysymyksiä ja keskustelunaiheita näiden kertomusten pohjalta. 

Ajattelen ennemminkin niin, että jos ikävät asiat piilotetaan tai kielletään kotona, ei lapsella välttämättä ole toimintavalmiuksia, kun hän sellaisiin elämässään törmää tai hän on saanut mallin siitä, ettei sellaisia asioita voi tuoda päivänvaloon eikä niistä voi puhua. Jos taas kotona on avoin ilmapiiri niin, että kaikesta voi puhua, uskaltaa lapsi tarvittaessa kertoa myös niistä kurjemmistakin asioista ja sen myötä saa kokemuksen, että yhdessä niistä selvitään.

Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa ja opetuslapset nukkuvat.

Alakoululaisten pääsiäiskirkossa pappi puhui vakavasta asiasta. Hän sanoi, että Jeesuksella oli 12 lähintä ystävää, joista kuitenkin yksi punoi juonen Jeesuksen vihollisten kanssa ja kavalsi 30 hopearahasta Jeesuksen vihollisen käsiin. Pappi sanoi, että aivan kuten pääsiäisviikosta voidaan puhua kärsimysviikkona, niin myös joillekin koululaisille koulu on kärsimystä. Hän sanoi, että tietää varmuudella, että tässä kirkossa, näiden oppilaiden keskuudessa istuu kaksi vakavasti koulukiusattua lasta. Heille kouluun meneminen on kärsimystä. Hän kertoi myös, että jotkut lapsista ovat kiusaajia ja jotkut hiljaisia eli sellaisia, jotka eivät uskalla asettua kiusaajia vastaan tai kertoa kiusaamisesta aikuiselle vaan ikäänkuin hiljaisesti hyväksyvät kiusaajien toiminnan. Hän kehotti myös kaikkia aikuisia tarkkailemaan lapsiaan kotioloissa. Onko joku vaikkapa poikkeuksellisen alakuloinen.

Täytyy sanoa, että papin puhe oli pysäyttävä. Huomasin, miten kirkossa olleiden aikuisten silmäkulmat kostuivat. Miten joku uskalsi ottaa noin vakavan ja pelottavan asian puheeksi? Juuri nämä ovat niitä ikäviä asioita, joita emme voi vain ohittaa. Ne täytyy kohdata ja niistä täytyy uskaltaa puhua. 

Tämän Pikku Piplian kolmasluokkalainen sai aikoinaan seurakunnan järjestämiltä nelivuotissynttäreiltä. Tätä Raamattua meillä ei ole kovin paljoa luettu, koska tässä on todella vähän tekstiä. Toisaalta juuri siitä syystä tämä sopii kaikkein pienimmille tai sellaisille, jotka ovat hiljattain oppineet itse lukemaan. Teksti on lisäksi suurikokoista ja kuvat puhuvat paljon.

Vaikka on tärkeää puhua lasten kanssa myös ikävistä asioista, on vielä tärkeämpää muistaa, ettei pahoihin asioihin saa jäädä liian pitkäksi aikaa vellomaan. Ne on hyvä kohdata, mutta tärkeintä on keskittyä hyviin asioihin, onnistumisiin ja iloihin ja siihen, että huonot asiat kohtaavat joskus meistä jokaisen, mutta niistä pääsee eteenpäin.

Tämän Lasten Raamatun ekaluokkalainen on saanut kummitädiltään kastelahjaksi. Tässä Raamatussa on kerrottu jälleen hieman tarkemmin Raamatun kertomuksista, jolloin lapsi saa paljon pohdittavaa ja samalla vastauksia moniin kysymyksiinsä.

Meidän pikkupojat kuuntelivat hyvin suurella mielenkiinnolla, miten sotilaat toimivat pääsiäiskertomuksessa. 

Vaikka Jeesuksen kuolema olikin surullinen asia, niin tärkeintä on muistaa se, että kaikki tapahtumat olivat alusta asti olleet osa Jumalan hyvää pelastussuunnitelmaa ja ennen kaikkea se, että lopuksi hyvä voitti pahan!
Siihen voimme luottaa omassakin elämässämme ja luo lapsellekin turvaa.

Suomen lasten Raamatun kolmasluokkalainen on saanut kummeiltaan kastelahjaksi. Itselläni on tämä sama lastenraamattu ja siihen olen ostanut myös siitä tehdyn äänikirjan. Tuossa cd-paketissa on useampi levy.

Tässä Raamatussa on paljon tekstiä ja tarkempaa tietoa kuin monessa muussa ja se sopiikin hyvin luettavaksi lapsille, jotka jaksavat jo kuunnella pidempää kertovaa tekstiä ja joilla on tiedonjanoa, ehkäpä juuri koululaisille hyvä.

Tiesittekö, että pääsiäismuna symboloi Jeesuksen hautaa. Ensin hauta oli ehjä, ihan niin kuin sileän munan pinta. Kun suklaamunasta haukataan pala, siihen tulee aukko eli sama juttu kuin silloin, kun haudan suulta vieritettiin iso kivi sivuun ja Jeesus nousi kuolleista. Usein suklaamunasta löytyy myös yllätys ihan kuin tuolta haudastakin. Enkeli ilmestyi ja kertoi, että Jeesus elää.

Tämä viimeinen lastenraamattu on näköjään samanniminen kuin ensimmäisenä ollut. Tämän sisäsivuista en näköjään ollutkaan ottanut kuvia, mutta luonnehtisin tätä sellaiseksi tiivistekstisemmäksi. Lyhyempiä pätkiä, mutta tiivistä tekstiä.

Tässä kirjapinossa on myös raamattuaiheisia lastenkirjoja. Osa on lastenraamattujen kaltaisia, mutta hieman suppeampia. Osa on tietokirjatyyppisiä ja osa lapsille suunnattuja hartauskirjoja. 

Kirkkovuosi lasten kanssa -kirja on seurakunnan lahja kastekotiin. Sen avulla voi käydä lasten kanssa läpi kirkkovuoden eri pyhiä ja tapahtumia.

Etualalla oleva kirja on kovakantinen. Siinä on hyvin lyhyet kertomukset ja kuuntelun ajaksi pienille sormille luukkuja avattavaksi.

Kirjojen nimet kuvaavat minusta hyvin niiden sisältöä.

Lopuksivielä muutama erillinen pääsiäisaiheinen kirja. Onko Atte ja Anna -sarja teille tuttu? Kirjoja on tehty muistakin tärkeistä kirkkovuoden aiheista,  tapahtumista ja asioista, kuten joulusta, kasteesta, rukouksesta jne. Kirjat ovat ohuita, vihkomaisia. Niissä on aiheita avattu lasten näkökulmasta. 

Lasten oma pääsiäiskirja puolestaan kertoo pääsiäisen keskeiset tapahtumat hiljaiselta viikolta.

Ovatko lastenraamatut teille tuttuja?

Yritän saada vielä tehtyä postauksen tämän vuotisista pääsiäiskoreista jollekin pääsiäisen päivälle.

Nyt toivotan teille pääsiäisen iloa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *