Pojat ja polvisukat osa 1

Käyttävätkö/ovatko teidän poikanne käyttäneet polvisukkia? Isojen poikien ollessa pieniä, ei ainakaan minun kohdalleni osunut sopivia ostopaikkoja pikkupoikien polvisukille. Pienempien poikien kohdalla ”aukesivat” nettimarkkinat ja sen myötä mahdollisuudet laajentaa myös poikien pukeutumista.

Tyypillinen esimerkki polvisukkien käytölle sekä tytöillä että pojilla ovat koulupuvut. Koska Suomessa ei ole käytössä koulupukuja, ei myöskään ”polvisukkakulttuuri” ole tuttua etenkään poikien vaatemaailmassa. Polvisukat ovat kuitenkin arkipäivää monen tytön ja pojan elämässä vaikkapa Isossa-Britanniassa, Pohjois-Irlannissa, Italiassa, Kreikassa, Ranskassa, Espanjassa, Turkissa, Japanissa, Kiinassa, Taiwanissa ja osassa Yhdysvaltoja. Tytöt käyttävät polvisukkia hameiden ja pojat shortsien kanssa. Joissakin maissa pojat käyttävät kuitenkin vain pitkiä housuja eli silloin heillä ei ole polvisukkia. 

Tiesittekö, että polvisukkien arvellaan tulleen käyttöön sotien jälkeisinä aikoina ympäri maapallon kangaspulan vuoksi. Pitkät sukat tulivat halvemmiksi kuin pitkälahkeiset housut. Niin, ja kuuluuhan joihinkin univormuihinkin polvisukat.

Kaikki tiedämme myös, että jalkapalloilijat — sekä tytöt että pojat ja naiset että miehet — käyttävät polvisukkia säärisuojien päällä. 

Itse näen ehkäpä kolme syytä (pelisukkien lisäksi), miksi käytän pikkupojilla polvisukkia. Polvisukat pidentävät shortsien käyttöikää eli aikaistavat keväällä ja pidentävät syksyllä. Suomen kesät (poikkeuksena ihana viime kesä) ovat usein lyhyitä ja viileähköjä. Shortseja kuitenkin joka tapauksessa tarvitaan, mutta niiden käyttö saattaa jäädä harmillisesti vain muutamaan kertaan. Polvisukat on hyvä ratkaisu tähän.

Toinen käyttösyy liittyy myös Suomen sääolosuhteisiin. Syksyllä, kun ilmat kylmenevät eikä kuitenkaan vielä haluaisi siirtyä käyttämään pitkiäkalsareita (että tarkenisi vielä talvellakin), tarjoavat polvisukat hyvän välimuodon astetta  lämpimämpään pukeutumiseen. Esimerkiksi POPin tummansiniset ja mustat merinovillasukat ovat olleet oivalliset tähän tarpeeseen. Itsekin olen jo monta vuotta käyttänyt polvisukkia juurikin tästä syystä. Sama keväällä, kun ilmat alkavat jo lämmetä, pitkätkalsarit ahdistavat, mutta pelkät lyhyet sukat eivät vielä lämmitä riittävästi. 

Kolmas käyttösyy on puhtaasti esteettinen. Onhan se nyt valtavan söpöä, kun pikkuinen poika on puettu polvisukkiin. Pojille on muutenkin niin paljon vähemmän söpöjä ja leikkisiä vaateita kuin tytöille. Kun tarjolla on vielä yksi erilainen tapa käyttää shortseja, niin pitäähän sellainen mahdollisuus ottaa käyttöön. Eikö vaan?

En ole kuitenkaan koskaan pakottanut poikia käyttämään polvisukkia, ainoastaan tarjonnut siihen mahdollisuuden ja itse asiassa ovat kovasti tykänneet niistä. Omassa mielessäni olen kuitenkin ajatellut, että polvisukat ovat enemmän taapero- ja leikki-ikäisten sekä pikkukoululaisten poikien juttu. Sitten ne varmasti iän myötä jäävät itsestään pois tai korvautuvat pelisukilla 😉 

Bonuksena vielä neljäs syy: polvisukilla saa loihdittua myös lisäilmettä juhlavaatetukseen.

Eläinpolvisukat ovat hauska ja leikkisä lisä polvisukkavalikoimissa ja sopivat kivasti erityisesti taapero- ja leikki-ikäisille.

Tässä näkyy kuopuksen polvisukkavalikoima: ribbpolvisukat ovat kaikki Condorin sukkia ja ne on ostettu La Coquetalta. Sileät tummansiniset ja mustat ovat POPin merinovillasukat. Niitä ei ollut myynnissä enää tähän aikaan vuodesta, mutta sen sijaan löysin tällaisia. Aika kivan sporttisia. Pandasukat ovat Liewoodin, kettusukkien merkkiä en enää muista.

Postauksen kuvat poimin vanhojen sekalaisten — pääasiassa kännykkäkuvien joukosta.

 

Poikien vaatteet kuvissa:

2 comments

  1. Minna says:

    Löysin tämän postauksen kun etsin neulontaohjeita poikien polvisukkiin. Kiva, että joku muukin on huomannut saman kuin minä, että polvisukat on söpöt. Ja talvella tosiaan vieläpä tarpeelliset lisälämmittäjät.

    • Miia says:

      Mukava, että löysit tämän ja erityisen kiva, kun jätit myös kommentin. Monissa muissa maissahan on ihan tavallista, että pojatkin käyttävät polvisukkia. Löysitkö myös neulontaohjeen jostakin? Aurinkoista elokuuta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *