Poikien trenssitakki pohdinnassa

Viime keväänä aloin haaveilla pikkupojille trensseistä. Löysinkin Zarasta kivat perustrenssit beigenä ja edulliseen hintaan, noin 35€/kpl. Kävin viime huhtikuussa pariinkin kertaan Helsingissä ja molemmilla kerroilla olin aikeissa ostaa takit, mutta jätin kuitenkin lopulta ostamatta. Pojille oli jo kevääksi Mini Rodinin Picot siistimmiksi parkatakeiksi, joten todellista tarvetta noille takeille ei ollut. Varmasti niille olisi tullut käyttökertoja, mutta päätin sillä kertaa jättää ne kuitenkin ostamatta.

Mutta katsokaa nyt näitä: toinen toistaan suloisempia Pinterest-kuvia pikkupoikien (ja tyttöjen) trensseistä!

Kun näin mielestäni yllättävällä taholla tällä viikolla myynnissä lasten trenssin (paljastan myöhemmin postauksessa), en voinut olla ottamatta asiaa uudelleen pohdittavaksi. Sitä paitsi kaksi kevättä palvelleet Picot ovat jääneet pieniksi…

Etsiessäni inspiraatiokuvia poikien trensseistä, löysin pääasiassa kuvia upeista Burberryn takeista. Ihmettelin, miksi tuossa joukossa oli Burberryn lisäksi ainoastaan muutama Zaran ja muutama Gapin takki sekä Burdan ohjeella itsetehtyjä takkeja. Päätin selvittää asiaa tarkemmin.

Tiesittekö te, että trenssi eli “trench coat” on alunperinkin tehty miehille? Tarkemmin sanottuna ensimmäiset trenssit valmisti nimenomaan Burberry. Takit tehtiin vuonna 1901 brittiarmeijalle upseerien sadetakeiksi. Ensimmäisen maailmansodan aikana takki sai nimityksen “trench coat” eli “taisteluhautatakki” (olisikohan juoksuhautatakki?). 

Wikipedian mukaan trenssi on valmistettu paksusta puuvillakankaasta, popliinista (nimitys popliinitakki/poplari), gabardiinista, villasta tai nahasta. Arkikielessä käytetään myös nimityksiä “perperi” tai “berberi”, jotka juontavat juurensa alkuperäiseen valmistajaan eli Burberryyn.

Trenssi on polven alle ulottuva päällystakki. Trenssissä on yleensä 10 nappia, vyö, pieni viitta takana, epoletit ja kiristysremmit tai napit hihansuissa. Siinä voi olla myös irrotettava vuori.

Trenssejä on tehty myös muissa väreissä kuin beigenä. Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin eniten beigestä. Jotenkin vaalea väri on selkeä kevään merkki pitkän ja synkän talvikauden jälkeen. Samalla se on toki myös arka väri ja likaantuu helposti, etenkin lasten käytössä. Toisaalta, jos takki on laadukas materiaaliltaan, uskon että tuokin asia on huomioitu esimerkiksi takin pesumahdollisuuksissa.

Etiketin mukaan juhlapuvun kanssa päällystakin värin on oltava musta, tummanharmaa tai tummansininen. 

Näissä yllä olevissa kuvissa on  Zaran tämän kevään poikien trenssi. Mitäs tykkäätte? Edullinen se ainakin on, kuten viimekeväinenkin. Minua ehkä hieman häiritsee tuo keltainen väri, joskaan vuorikangas ei toki varsinaisesti näy, mutta onko noissa napeissakin keltaista? Pitäisi nähdä takki livenä, niin saisi selvyyden.

Ihania inspiraatiokuvia riittää!

Löytyy myös näitä vyöttömiä malleja, hupullisia malleja sekä hieman lyhyempiä malleja.

 

 

Sitten on tarjolla keväiseksi päällystakiksi vielä bleiseriä tai irtotakkia sekä pusakkamallista, vaikkapa bombertakkia.

Kaavakuvissa näkyy trenssitakista unisexmalli ylhäällä ja tyttömalli alhaalla.

Tässä vihdoinkin se trenssiksi kuvaston perusteella nimetty takki, johon huomioni kiinnittyi ja josta tämä tämänvuotinen poikien trenssipohdintani käynnistyi.Tarkkasilmäiset jo näkevätkin mistä firmasta on kyse 😉 

Tämä on siis vyötön trenssi, siinä on kaksirivinapitus ja se ylettyy mallikuvien perusteella pepun alle. Kuvien perusteella tykkään beigen sävystä, mutta mustista yksityiskohdista en. Ottaisin ne mieluummin ruskeina, yllätys! Katseeni kiinnittyi myös tuohon yksityiskohtaan taskujen ja hihansuiden kiristysremmeissä. Onko väri vaaleansininen vai lila? Sillä on melko ratkaiseva vaikutus.

Ja tästä kuvasta näette syyn tähän perinpohjaiseen selvitykseen trensseistä ja kaikkien yksityiskohtien tuijotukseen. Kyseessä on siis Polarn o. Pyretin  uutuustuote tälle keväälle: trenssi! Tässä tuotteessa yhdistyisi sekä tyyli että laatu kuitenkin vielä kohtuulliseen hintaan. Parasta on se, että tämän trenssin vesipilariarvo on yli 10000mm ja takin saumat on teipattu (tuoteselosteessa tosin lukee ristiriitaisesti toisessa kohdassa, että kaikki saumat on teipattu ja toisessa, että  saumat on osittain teipattu). Totuushan kuitenkin on se, että Suomessa on varauduttava monenmoisiin säihin. Kevät tuskin on pelkkää auringonpaistetta, jossa pärjää ohuella kangastrenssillä, vaan sisältää myös tuulta ja vesisadetta, johon tämä takki olisi juuri passeli.

Mutta sitten se suurin mutta: onko tämä takki vain tyttöjen takki? Tuotekuvissa se näkyy vain tyttöjen päällä. Trenssin historiaan perehtyessähän trench coat oli alunperin valmistettu nimenomaan miehille, mutta toki tiedämme, että tänä päivänä se on yhtälailla sekä miesten että naisten takki. Minun silmiini tämä näyttää melko onnistuneelta unisexmallilta, mutta jopa ehkä hieman enemmän pojille sopivalta, sillä ainakaan siinä ei ole tyttömäisiä yksityiskohtia, kuten rypytyksiä (paitsi mitä mieltä olette tuosta selän joustavasta kohdasta?) tai a-linjaisuutta helmassa. Mitä mieltä olette? Kävisikö tämä takki myös pojille? Ainakin sitä täytyy käydä sovittamassa.

Tässä vielä suora lainaus PoPin sivuilta:

Uutuus! Kaksirivinen trenssitakki tuulen- ja vedenpitävää materiaalia. Sopii yhtä hyvin puistoulkoiluun kuin juhliinkin. Takki hengittää hyvin ja kaikki sen saumat on teipattu. Säädettävät hihansuut, yksi sisätasku ja kaksi sivutaskua sekä joustava takaosa vyötäröllä. Kerros 3 – ulkokerroksena leudommalla säällä • Tuulenpitävä • Vedenpitävä materiaali. Materiaalin vesipilariarvo on > 10 000 mm • Osittain teipatut saumat • Säädettävät hihansuut • Näkyvät 360 asteen 3M-heijastimet • Vedenpitävyys saatu aikaan ilman PFC-yhdisteitä • Verkkovuori
 

Väri: Beige

Materiaali: Päällikangas: 100% polyamidia Vuori: 100 % polyesteriä

En malta vielä lopuksi olla linkkaamatta teille yhtä blogipostausta koskien pikkupoikien trenssiä. Tämä postaus nimittäin muistuu aina mieleeni, kun alan pohtia tätä trenssiasiaa. Niin suloisia kuvia.

Kaikki postauksen kuvat ovat valmistajien sivuilta tai Pinterestistä.

Ps. Yritettiin eilen käydä poikien kanssa katsomassa ja sovittamassa trenssejä, mutta niitäpä ei ollutkaan vielä paikallisessa PoPin myymälässä eikä ollut tietoa tuleekokaan… Mikähän nyt neuvoksi? Nettikauppa? Vai onko joku teistä lukijoista nähnyt tuon uutuustrenssin livenä ja osaisi vastata kysymyksiini?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *