Sain eräältä lukijalta toiveen jakaa tämän suklaakakunkin ohjeen blogissa. Tässä se nyt tulee.
Olette varmasti huomanneet, että suosin yksinkertaisia ohjeita. Niitä käyttäessä säästyy aikaa ja vaivaa. Useimmiten osaan ohjeet jo ulkoa, joten sekin osaltaan nopeuttaa tekemistä ja helpottaa tarvikkeiden ostamista kaupasta.
Kun jouduin siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon, ei auttanut kuin kokeilla erilaisia ohjeita ja tapoja valmistaa ruokaa ja leivonnaisia. Aika nopeasti (laiskuuttani?) keksin korvata vehnäjauhon suoraan gluteenittomalla jauhoseoksella ja täytyy kyllä sanoa, että se on osoittautunut hyväksi ja helpoksi tavaksi valmistaa samoja leivonnaisia myös nyt kuin aikaa ennen gluteenitonta ruokavaliota. Useimmiten erityisesti kakuista tulee gluteenittomina jopa vehnäversioita parempia ja pehmeämpiä. Valitettavasti sama sääntö ei päde pullaan…
Gluteeniton suklaakakku
4 munaa
2dl sokeria
300g suklaata
1,5dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5tl leivinjauhetta
150g rasvaa
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
laita 150g suklaata sulamaan vesihauteeseen
sekoita gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe keskenään valmiiksi odottamaan
sulata rasva
sekoita munat ja sokeri vatkaimella vaahdoksi
lisää kuivat aineet
lisää sulatettu rasva
lisää sulatettu suklaa
kaada taikina voideltuun (muista käyttää gluteenitonta (korppu)jauhoa voiteluun!) n.20cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan
paista kakkua uunin keskitasolla 40 minuuttia
Anna kakun jäähtyä. (Jos et malta odottaa jäähtymistä, niin sekään ei haittaa, testattu on!)
sulata toiset 150g suklaata vesihauteessa
kaada sulatettu suklaa (jäähtyneen) kakun päälle ja levitä se tasaisesti (tai epätasaisesti)
vatkaa kermavaahto
Tarjoa gluteenitonta suklaakakkua kermavaahdon ja mansikkahillon tai kokonaisten mansikoiden kera.
Muistathan varmistaa, että myös käyttämäsi suklaa on gluteenitonta. Itselleni sopii Fazerin sininen, mutta se ei yleensä käy esimerkiksi keliaakikoille, koska siinä ei pystytä lupaamaan varmuudella viljattomuutta. Tuotteessa lukee ”saattaa sisältää jäämiä vehnästä”. Pandan ja useimmiten myös Brunbergin suklaat ovat gluteenittomia. Laktoosittomuus on sitten asia erikseen ja se on tarkistettava myös, jos kyseessä on laktoositon vieras. Maidoton puolestaan on eri asia kuin laktoositon.
Keitä mielellään myös cappucino tai latte suklaakakun kaveriksi.
Suklaakakkua voit syödä kevään ensimmäisten terassikahvien kanssa.
Tai kesähelteellä ”prinsessalla”.
Sekä syksyn saapuessa kera mansikoiden.
Talvella kynttilätunnelmissa.
Syntymäpäiville vaikkapa seittikakkuna.
Kuorrutusta varioimalla.
Ja tietysti vaikka jokaisen viikonlopun kunniaksi.
S u k l a i s t a v i i k o n l o p p u a !
Ps. Keksitkö sinä, milloin ei voisi syödä suklaakakkua?