Lastenhuoneeseen inspiraatiota etsimässä

Aikaa ennen Pinterestiä, Instagramia ja blogeja, haettiin sisustusinspiraatiota
ja -ideoita kirjoista ja lehdistä. Lastenhuoneet ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Jo pikkutyttönä muistan, miten tein ruutupaperille suunnitelmia huoneestani. Alakouluikäisenä minulla oli kaksi harrasta toivetta, joista toinen oli oma huone ja toinen piano. Molemmat toiveeni toteutuivat 13-vuotiaana. Odotellessani omaa huonetta, virkkasin huoneeseeni verhot sekä tilkkupeiton. Lempivärini oli vaaleansininen, sitä väriä oli peitossa, verhosta tein valkoisen.

Aikuisiällä ja omien lasten syntymän jälkeen olen ostanut monia lastenhuoneen sisustamiseen liittyviä kirjoja ja lehtiä. Talomme rakennusaikana niitä ei ollut vielä yhtä hyvin saatavilla kuin joitakin vuosia sen jälkeen. Koska perheessämme on monta hyvin eri ikäistä lasta, on näille kirjoille ja lehdille ollut vuosien varrella paljon käyttöä. 

Kun jälleen kerran aloimme pohtia lastenhuoneen — tällä kertaa pikkupoikien yhteisen leikkihuoneen — muutoksia, kaivoin tutut ja turvalliset lastenhuonekirjat ja -lehdet esille. Yleensä visioni huoneen suhteen on alusta asti melko selvä, mutta tällä kertaa se on ollut loppuun saakka hakusessa. Pinterestistä, kirjoista eikä lehdistä tuntunut millään löytyvän sitä oikeaa juttua.

Näistä kovakantisista kirjoista ehdottomat suosikkini ovat nämä kaksi Judith Wilsonin kirjaa. Ne vaan ovat niin kauniita, sekä tunnelma että kuvat <3 

Yleensä saadessani käsiini uuden sisustuskirjan tai -lehden, katselen sitä  “lastenhuoneinpiraatio”silmilläni. Ei ole väliä, onko kyseessä pojan vai tytön huone, ratkaisevaa on muunmuassa värimaailma ja tietynlainen tyyli. Sopiva hempeys tai jonkin kivan teeman ympärille rakennettu lastenhuone ilahduttaa. Merihenkisyys puree aina ja siihen liittyen tietty värimaailma. Lapsekkaat jutut, peittojen, tyynyjen, mattojen, verhojen, lampunvarjostinten ja vaikkapa pehmojen sopiva värimaailma vie mukanaan.  

Lastenhuone on kuitenkin ehdottomasti ensisijaisesti lapsia eikä äitiä varten. Missään tapauksessa lastenhuoneen ei kuulu olla museo, vaan kaikkeen pitää saada koskea ja kaikilla pitää saada leikkiä: Sitä vartenhan kodeissa on LASTENhuone! 

Heti kun lapset ovat vain osanneet esittää omia toiveitaan esimerkiksi huoneen värimaailman suhteen, niin toiveita on kuunneltu ja huonetta on suunniteltu ja toteutettu yhdessä. Esikoisen lempiväri on aina ollut vihreä. Se ei kuulu lainkaan omiin suosikkeihini, mutta koska kyseessä on hänen huoneensa, olen etsinyt sinne hänelle mieluisia asioita vihreinä. Vanhemmaksi tullessaan hän on mieltynyt mustavalkoiseen värimaailmaan ripauksella tuttua vihreää. Myöskään mustavalkoisuus ei ole minun juttuni, mutta se saa oikein mielellään olla poikani juttu. 

Family Living -lehteä olen nyt ostanut muutaman vuoden ajan irtonumeroina. Tykkään niistä edelleen, mutta jotenkin on alannut tuntua siltä, että ne toistavat itseään. Jos tiedät mistä voisi löytää inspiraatiota nuorten huoneiden sisustamiseen, niin kerrothan!

Japaninkielisistä Paumesin kirjoista en ymmärrä sanaakaan, mutta kuvat kertovatkin onneksi enemmän kuin kaikki sanat yhteensä. Ennen minulla on aina Helsingissä käydessäni tapana ostaa Akateemisesta kirjakaupasta paluumatkaksi yksi uusi Paumesin kirja, mutta olisikohan vuosi kaksi sitten,kun jälleen olin samalla asialla, ei siellä enää myytykään niitä! Tietääkö joku, mistä niitä voi nykyään ostaa? Vähän kyllä harmittaa, koska muutama kirja jäi vielä haaveisiin.

Kivoja lastenhuonekuvia löytyy myös muista kuin lastenhuonesisustuskirjoista. Tässä kuvassa näkyy muutama suosikki tuolla perusteella. Viihtyisiä ja valoisia koteja -kirjan lainasin vuosia sitten kirjastosta. Se oli aivan ihana ja olisin halunnut tilata sen itselleni, mutta painos olikin loppu. Mieheni kuuli harmitukseni ja tilasi minulle yllätyksenä eräänä hääpäivänä lahjaksi tuon kirjan jostakin antikvariaatista. Kirja oli kuin uusi.

Tämä on yksi suosikkisivuni tuosta kirjasta. Yritimme kerran tehdä poikamme synttäreille vastaavaa leikkimaailmaa, mutta ajanpuutteen vuoksi siitä ei tullut sellainen kuin olisin toivonut. Innostuisiko joku tekemään meille vastaavan?

Ylin kuva on 12xkoti -kirjasta ja oikeanpuoleinen H niin kuin huvila -kirjasta. Hieman samaa tunnelmaa kuin noissa Judith Wilsonin kirjoissa.

Ajatelkaa, että tämäkin lehti on jo kahdeksan vuotta vanha ja yhä tuottaa iloa “Children’s bedrooms” -teemallaan. 

Minulla oli tämä lehti alunperin ruotsinkielisenä, mutta se katosi mysteerisesti jonnekin. Todennäköisesti se joutui vahingossa lehtiroskien mukana roskiin. Olisin voinut luopua kaikista muista Jeanne d’ Are Living -lehdistäni, mutten tästä. Jälleen kerran mieheni otti etsiäkseen tämän lehden minulle käytettynä, uutenahan sitä ei enää saanut. Hän löysi sen ainoastaan englanninkielisenä, mutta sekin on parempi kuin ei mitään. Jos sinulta löytyy tämä lehti ruotsinkielisenä ja olet valmis luopumaan siitä, niin ostaisin sen mielelläni. 

Kartat ja karttapallot, kitara ja rosoinen pellava, ehkä rauta ja metallikin yhdistettynä lämpimämpään rottingin sävyyn ovat kovasti mieleeni isomman pojan huoneessa. Toisena vaihtoehtona tykkään sellaisesta sinipunavalkoisesta rennosta “Lexington”-tyylistä. Nämä ajatukset eivät niinkään toimi pikkupoikien leikkihuoneessa, mutta isomman pojan makuuhuoneessa kyllä. 

Voi miten ilahduinkaan tästä lehdestä ja voi miten jäin sitä kaipaamaan. Miksi se lopetettiin???! Katsokaa mikä sivumäärä ja kannesta kanteen luettavaa ja katsottavaa.

Mistä te löydätte sisustusinspiraatiota lastenhuoneisiin? Käytättekö kirjoja ja lehtiä? Pinterestiä? Instagramia? Muuta? Onko tyylinne säilynyt samana vai onko se muuttunut vuosien varrella? Tai onko eri perheenjäsenillä erilaiset mieltymykset ja siksi erilaiset huoneet? Otan mielelläni vastaan etenkin uusia kirja- ja lehtivinkkejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *