Leikkihuonepohdintoja

Kuten kerroin tässä nukkumishuonepostauksessa, on pikkupojilla erillinen leikki- ja nukkumishuone. Olen viime kesästä asti ollut tyytymätön leikkihuoneen järjestykseen ja siksi en ole saanut siitä vielä postaustakaan tehtyä. Aiemmin leikkihuoneessa vallitsi mielestäni mukava tunnelma, mutta viimeisimmän muutoksen myötä se on hävinnyt jonnekin. 

Olen koonnut Pinterestiin vuosien varrella lukuisia eri inspiraatiokansioita. Niinpä päätin tälläkin kerralla turvautua sen apuun. 
Jos innostutte, niin otan mielelläni vastaan myös teidän lukijoiden ajatuksia, ehdotuksia ja kommentteja samalla, kun tässä pähkäilen pikkupoikien leikkihuoneen järjestämistä ja sisustamista.

Tämän postauksen inspiraatiokuvat on siis lähes kaikki napsittu Pinterestistä. Muutama kuva on minun ottamani. Mikä valloittava tunnelma on tämän leikkikaksikon touhuissa! Tästä linkistä löydät halutessasi Pinterest-kansioni poikien leikkihuoneesta. Toivottavasti valitsemani kuvat auttavat tavoittamaan toivomani tunnelman huoneen suhteen.

Yllä oleva kuva on otettu poikien leikkihuoneesta silloin, kun siellä oli myös sängyt. Ei ole muuten kovin helppoa löytää inspiraatiokuvia lastenhuoneista ilman sänkyä/sänkyjä.

Nämä kuvat Legocitysta ovat myös “matkan varrelta”. Ensimmäisessä kuvassa City oli nykyisessä leikkihuoneessa ja silloin pojat numero kolme ja neljä nukkuivat kahdestaan erillisessä nukkumishuoneessa, jossa oli myös heidän koulupöytänsä. Kuopus nukkui silloin meidän vanhempien kanssa samassa  huoneessa. Tästä järjestelystä tykkäsin. Nyt kun nukkumishuoneessa on myös kuopuksen sänky, sinne ei enää mahdu koulupöydät, jolloin niiden on oltava leikkihuoneessa eikä se ole yhtä toimiva juttu. 

Toisessa kuvassa kokeilimme tehdä ihan erillisen legohuoneen nykyiseen nukkumishuoneeseen. Legocityn “pohjana” on kahdeksan Ikean Stuva-“palaa”. Osassa “paloista” on kaapit ja osassa laatikot. Hankimme myös kaksi Hemnes-vitriiniä pääasiassa legoja varten. Te, joilla on useampi poika, voitte kuvitella meidän perheen legomäärän viidellä pojalla… 

Legocity on ollut myös yläkerran aulassa, mutta sekään ei ollut toimiva ratkaisu.

Tällä hetkellä City on siis isossa leikkihuoneessa ja sillä leikitään joka ikinen päivä. Huone onkin sitten sen näköinen ja siitä syystä muiden leikkien leikkiminen ei onnistukaan enää tuosta vaan. Siinä onkin yksi perustavanlaatuinen haaste tähän nykyiseen leikkihuoneratkaisuun.

Koulupöydät ovat ylläolevien Pinterest-kuvien kaltaiset. Vastikään hankimme myös samantyyppiset koulupöydän tuolit pojille kuin näissä kuvissa. Pöydät ovat sopivan pienet ja niitä on helppo pitää joko yhdessä tai erikseen. Tällä hetkellä pikkupoikien läksymäärä on ollut vielä sen verran vähäinen, että he ovat tehneet läksynsä pääasiassa alakerrassa ruokailuhuoneen pöydän ääressä. Niin vähäisten läksyjen takia ei juuri kannata alkaa lähteä läksykirjoineen yläkertaan asti. Koulupöytiä on siis lähinnä käytetty piirtämiseen, askarteluun ja rakentamiseen, myös niiden legojen. Erillisessä legohuoneessa (sekä “nukkumishuoneessa” että yläkerran aulassa) teimme pitkästä puulevystä erillisen rakentelutason legoille. Se oli hyvä juttu, mutta koska koulupöytien pitää joka tapauksessa olla leikkihuoneessa, ei sinne mahdu — eikä ole toki järkevääkään laittaa — enää erillistä pöytälevyä rakentelulle.

Näitä kuvia yhdistää ajatus pöytien yläpuolella olevista hyllyistä. Olemme jo ostaneetkin muutaman tauluhyllyn pikkupoikien koulupöytien yläpuolelle laitettavaksi, mutta koska en ole varma kalusteiden sijoittelusta, ei hyllyjäkään ole vielä porattu kiinni seinään. Hyllyillä voi säästää varsinaista pöytätilaa etenkin, kun kyseessä on pienikokoiset pöydät. Koska pojat piirtävät paljon, on tärkeää, että kynät on helposti saatavilla kynäpurkeissa. Purkit voi kuitenkin nostaa pienelle hyllylle silloin, kun niitä ei tarvita.

Meillä on korkea huonekorkeus ja sitä voisi hyödyntää esimerkiksi avohyllyin ja irrallisin seinähyllyin. Lelut ovat myöskivan näköisiä hyllyissä ja ne ovat suht helposti saatavilla. Avohyllyissä on kuitenkin yksi harmillinen puoli: ne keräävät valtavasti pölyä! Isojen poikien huoneisiin laitettiin aikoinaan avohyllyt legoja varten, mutta pölyn kerääntymisen vuoksi en voi kyllä suositella sitä ratkaisua. Samasta syystä hankimme legoille ovelliset vitriinikaapit. Vaikka nuo avohyllyt erityisesti lähellä katon rajaa huonetta kiertämässä näyttävätkin silmiini kivoilta, taidan kuitenkin tuon pölyn vuoksi ne hylätä.

Tämä kuva on meiltä, joskaan kuvan hylly ja kaappi eivät ole nykyisellä paikallaan. Toistaiseksi tämä vanha maustehylly saanee toimittaa avohyllyn virkaa yhdessä niiden tauluhyllyjen kanssa siinä koulupöytien yläpuolella. Vaaleansinisessä vanhassa kaapissa säilytetään lautapelejä.

Entä mitä mieltä olette tällaisista huonetta kiertävistä naulakoista? Ne eivät ainakaan keräisi pölyä avohyllyjen tavoin, mutta toki jonkin verran.Mitä kaikkea niihin voisikaan laittaa roikkumaan? 

Mä oon aina tykännyt naulakoista, mutta meillä ei ole kuitenkaan koskaan ollut tuollaista pidempää naulakkoa eikä ainakaan noin ylös (kuten tuossa jouluisessa) kiinnitettynä. Muutamia pienempiä on ollut.

Parkkitalo ja junarataleikit meillä on pääasiassa ollut yläkerran aulassa. Siellä on niille hyvin tilaa etenkin nyt, kun Legocity vie niin ison osan leikkihuoneesta.

 

Nyt kun oli puhetta seinistä, niin sinne voi todellakin ripustaa moinenmoista pikkuhyllyä ja vähän isompaakin hyllyä. Puhumattakaan julisteista, tauluista ja ihanista vanhoista (tai uusista) kartoista. 
Meillä odottaa takaisin seinälle pääsyä kankainen hyönteistaulu. Väärillä paikoilla, vanhoissa koukuissa, roikkuu osa nykyisistä tauluista, kuten Mailegin ja Legon julisteet. 

Tässä kuvassa puolestaan yhdistyy monta hyödyllistä asiaa. Kaapeissa on riittävästi aina tarpeellista säilytystilaa, mutta ne ovat myös sopivan korkuiset tarjoten samalla monesti puutteellista taso- ja leikkitilaa sopivalla. Vastaavan voisi meilläkin toteuttaa jo olemassa olevilla Stuvilla (ne olikin aiemmin), mutta ne ovat nyt varattuna Legocitylle. Ylhäällä oleva pitkä tauluhyllykin meillä oli aikaisemmin käytössä. Sen päälle oli helppo laittaa esille tauluja ja lasten valokuvia. Tässä kuvassa on vielä hyödynnetty tason ja hyllyn välinen tila liitutauluksi.

Pyöreä pöytä keskellä huonetta yhdistää näitä kahta huonetta.

Saattaa olla, että juuri Pinterestistä aikoinaan nappasin tuon idean pyöreästä pöydästä. Meidän pöytä on tällä hetkellä varastossa, koska se ei mahdu nykyiseen huoneeseen. Lapset kuitenkin usein kyselevät sen perään ja itsekin tykkäsin siitä kovasti. Lapsille se oli sopivalla korkeudella leikkeihin ja sitä käytettiinkin paljon. Kunpa sen saisi vielä käyttöön! Pöydän alle mahtui myös hyvin Tine K:n koreja, joisa säilytettiin muunmuassa Schleichin eläimiä ja ritareita. Ritarilinna puolestaan oli pöydällä aina leikkivalmiudessa. Nyt se nököttää kaapin päällä, jolloin tarvitaan aina aikuinen nostamaan se alas ennen leikkiä.

Ritarilinnan lisäksi huoneessa on myös hiiritalo (kuvan talo on Pinterestistä). Se on melko iso ja tällä hetkellä vanhan lautashyllyn alla.

Schleicin eläimet ovat siirtyneet Tine K:n koreista Stuvan laatikoihin. Huomaa kyllä, että näkyvillä olevilla leluilla leikittiin enemmän.

Monenlaiset köllimispaikat, patjat, taljat ja tyynyt ovat lähes vastustamattomia. Meillä on muutama Numero 74:n valkoinen tähtityyny ja ne ovat kyllä ihania. 

Entä sitten nuo patjat?! Ne olisivat aivan hurmaavia joko loikoiluun tai jumppa/temppualustoiksi. Vastaavia olen löytänyt Elloksen valikoimista. Kunpa vain hintaa saisi vielä vähän alaspäin…
Täältä löytyy myös juttua itsetehdystä pellavaisesta patjasta. 

Alemman kuvan tiipii oli aikoinaan kuopuksen huoneessa koko ajan käytössä. Nykyään se otetaan esille aina tarvittaessa tai kun syntyy siihen liittyvä leikki-idea. Se on onneksi helposti saatavissa esille. Joku ihmeellinen tunnelma näissä teltoissa ja tiipiissä on.

Joku tarkkakatseinen saattoi huomata Legocity-kuvan oikeassa yläkulmassa osittaisen kuvan meidän kaupasta/kioskista. Pojat ovat nyt moneen otteeseen toivoneet, että se voitaisiin jälleen ottaa käyttöön. Koska kivoja leluja ja leikkejä on niin paljon, eivät kaikki voi olla jatkuvasti esillä ja käytössä, vaan ne pakataan hetkeksi laatikoihin ja viedään vintille säilöön. Yhtenä toiveena tämän leikkihuoneen uudelleen järjestelyn myötä, olisi siis saada kioskikauppa jälleen mukaan leikkeihin. Jostakin toisesta on puolestaan luovuttava — ainakin vähäksi aikaa.

Tällainen “miljoonalaatikosto” olisi aivan huippu juuri lastenhuoneeseen. Se kätkisi sisäänsä paljon leluja ja ne olisi helppo lajitella ja pitää omissa koloissaan laatikoittain. Isommilla pojilla oli aikoinaan omat lipastonsa huoneissaan ja toinen niistä sekä  yksi vielä suurempi puinen senkki ovatkin yhä “hoidossa” mummolassa. Ehkäpä vielä joskus löydämme niille meiltä jälleen sopivat paikat. 

Tällainen roolivaatekaappihan olisi aivan unelma roolivaatefanille, vai mitä?! Meillähän ei ole pikkupoikien huoneissa tarvetta vaatekaapeille, koska heidän vaatteensa ovat vaatehuoneessa, jonne on ohi leikkihuoneesta. Jossain vaiheessa meillä oli kuitenkin käytössä erillinen vaatekaappi nuorimmalle. Tykkäsin siitä kaapista tosi paljon, koska sitä pystyi sisustamaan ;). Kutsuinkin sitä satukaapiksi. 

Varmaan arvaatte, että tämä kuva ei ole meiltä 🙂 Toisessa Legocity-kuvassa näkyy meidän lastenhuoneen vitriinit. Ne on tarkoitettu pääasiassa valmiiksi rakennetuille legoille, jotka eivät juuri sillä hetkellä ole käytössä Legocityssä. Lisäksi umpiovien takana on legolajitelmia ja ohjekirjoja. Tämä legoprojekti on osoittautunut melkoiseksi ikityömaaksi. Katsotaan, voinko sitä joskus täällä blogissa esitellä. Legovitriinien lisäksi huoneessa on vielä kolmaskin vitriini, hieman pienempi. Siellä säilytetään Sylvanian Familieseja ja pehmokoirien hoitotarvikkeita ja koreja sekä nukkeja tarvikkeineen. Tällä hetkellä yhtenä vaihtoehtona on luopua tuosta kolmannesta vitriinistä. Olisikohan sitten Sylvien vuoro muuttaa hetkeksi vintille? 

Kuten nämä kuvankin veljekset(?), niin myös meidän pikkupojat, leikkivät joka päivä tuntitolkulla legoilla. City uudistuu tuon tuostakin. Mukava puheensorina kuuluu yläkerrasta alakertaan leikkien keskeltä. Legoleikit ovat myös roolileikkejä. Pojat ovat luoneet aivan oman maailmansa. Tyypeillä on nimet ja persoonat. He asuvat tietyissä taloissa jne. Leikki jatkuu siitä mihin se viimeksi jäi. Tänä aamuna kuulin kysymyksen: “Onko se “X” vielä sairaalassa?” X oli siis tietty nimetty henkilö. Joillakin tyypeillä on poikien omat nimet, muillakin tyypeillä vilahtelee poikien elämästä tuttuja nimiä, mutta myös tuntemattomia tai itse keksittyjä. 

Tällainen lokerikko meiltä löytyy yhdeksänvuotiaan sängyn päältä. Hän toivoo saavansa vielä toisenkin.

Viime kesänä ajattelin, että onko oikeasti mitään rajaa, kuinka kauan parivaljakko (silloin 8- ja 6-vuotiaat) jaksavat leikkiä legoilla. Annoin heidän leikkiä aamusta iltaan, syömässä piti käydä välillä. Ja se leikki todellakin jatkui koko päivän alkaen aamu kuudesta jatkuen nukkumaanmenoon asti. Voitte siis tämän perusteella uskoa, että legot eivät ole meillä vain uuden paketin ostamista, kokoamista ja nurkkaan siirtämistä, vaan ne ovat mukana ihan jokapäiväisissä leikeissä. Tämän pohjalta on myös selvää, että koko huoneen suunnittelu lähtee liikkeelle legoista. Pojat ovat toivoneet voivansa hieman muuttaa Legocitynsä muotoa, joten ehkäpä aloitamme muutokset ja suunnitelmat siitä. Se vaatii myös vanerilevyostoksilla käynnin. Ehkäpä tämä lomaviikko voisi olla hyvä ajankohta sille.

Monenlaisia pieniä ja milestäni kivoja yksityiskohtia olin ajatellut teille vielä esitellä, mutta koska postaus venyi jo nyt aivan mahdottoman pitkäksi, jätän ne tällä erää pois. Mielelläni kuitenkin kuulisin myös teidän ajatuksia poikien leikkihuoneesta. Saattaa toki olla hankalaa pohtia asiaa näkemättä varsinaista huonetta, mutta ehkä tästä laajasta kuvatulvasta ja pitkistä sepostuksista saa kuitenkin jonkinlaisen käsityksen. 

Huonekalujen määrästä voi varmasti myös päätellä, että huone on melko iso, noin 18 neliömetriä. Siellä on kuitenkin useampi oviaukko: isot pariovet yläkerran aulaan sekä ovet kylpyhuoneeseen ja vaatehuoneeseen. Kahden ison ikkunan lisäksi huoneessa on yksi pieni ikkuna lähempänä katonrajaa. Nämä aukot ja rikkonaiset seinät aiheuttavat lisähaasteita suunnittelulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *