Ystävänpäiväkortit

Tänä vuonna poimittiin ystävänpäiväkorttien idea Pinterestistä. Teimme kettukortteja eri kokoisista sydämistä.

Piirsin pojille valmiiksi mallit kartongeille. Koululaiset olisivat toki itsekin voineet sen tehdä, mutta ajattelin myös osallistua.

Harmillista, ettei kaupungista löydy enää lainkaan askartelukauppaa. Ensin meni Tiimari konkurssiin ja sitten Sinooperi. Sama ilmiö näkyy varmasti monessa muussakin keskisuuressa kaupungissa. Marketeissa on nykyään jonkin verran askartelutarvikkeita ja sieltä löytyi tälläkin kertaa kartongit, osa tosin oli jo vanhastaan kotona. 

Kettukorttiaskarteluun tarvittiin oranssia, valkoista ja mustaa kartonkia. 
Kartonkien lisäksi käytettiin lyijykynää mallien piirtämiseen, saksia niiden leikkaamiseen ja liimaa osien kiinnittämiseen.

Tulostin ensin mallin, leikkasin paperiset osat, piirsin ne kartongille ja leikkasin kartongista tukevammat mallit lopullisten osien piirtämistä varten. 
Sitten vaan leikkaamaan!

Olen vuosia sitten ostanut muistaakseni jostain oppimateriaalikeskuksesta (Tevella?) varta vasten liimaamiseen suunnitellut liimalastat. Ne ovatkin osoittautuneet todella hyviksi, sillä niistä saa käytön jälkeen helposti irrotettua kuivuneen liimakerroksen pois ja sen jälkeen ne ovat taas kuin uudet. Liima-alustana toimii samalla periaatteella Pringles-purkkien kannet.

Aluksi pojat liimasivat pienemmät valkoiset sydämet hieman isompiin oransseihin sydämiin. Niistä tuli ketuille korvat.

Meidän aikuisten tulee muistaa, että askartelu on hyvin tärkeä asia lapsen kehityksessä. Se ei siis ole vain mitä tahansa puuhastelua, vaan kehittää hienomotoristen taitojen lisäksi monia muitakin taitoja, kuten oman työnsä ja työvaiheiden järjestyksen suunnittelua ja toteuttamista, aloittamista, varsinaista työskentelyä ja työn saattamista loppuun. Oman ja toisen työn ihailua ja arvostamista. Hahmottamista. Iloa onnistumisista. Toisinaan myös epäonnistumisen ja pettymyksen sietämistä, yritystä ja erehdystä, avun pyytämistä ja saamista. Yhdessä onnistumista.

Vaikka meillä kuopus on aina esimerkiksi piirtänyt ja leikannut saksilla yhdessä veljiensä kanssa, voin huomata, miten hänen taitonsa ovat kehittyneet päiväkodissa. Saamme olla iloisia täällä Suomessa, miten laadukkaassa varhaiskasvatuksessa lapsemme saavat olla oppimassa ja kehittymässä. Neljävuotias askarteli täysin tottunein ottein veljiensä rinnalla.

Varta vasten ei toki tarvitse lapsia viedä päiväkotiin näitä asioita oppimaan, vaan askarteluja on helppo harjoitella myös kotioloissa, jos perheellä on siihen mahdollisuus. Kerhot ovat myös oiva paikka erilaisten taitojen oppimiselle.

Isossa sisarusparvessa olen saanut myös monta kertaa olla todistamassa, että lapsi oppii usein parhaiten toinen toistaan jäljittelemällä. Silloin oppiminen on luontevaa ja yhdessä tekeminen myös innostavaa ja motivoivaa.

Seuraavaksi oli vuorossa valkoisten sydämenpuolikkaiden liimaaminen ketulle kasvoiksi.

Sitten liimattiin mustat ympyrät silmiksi ja kuononpääksi.

Piirsin ympyrät pyöreän paperiliimapuikon avulla. Hyödynnän usein joitakin valmiita kappaleita askartelumallien piirtämisessä. 

Viimeisenä levitettiin vielä liimaa “korvasydämen” alareunaan ja kiinnitettiin ketulle korvat.

Henkilökohtaisesti pidän ystävänpäivää melko kaupallisena, mutta toisaalta se myös antaa mahdollisuuden opettaa lapsille toisten ilahduttamista vaikkapa itse askartelemalla kortilla, piirustuksella tai pienellä kirjeellä. 

Monesti kummit muistavat lapsia useammankin kerran vuodessa. Haluan opettaa lapsilleni, ettei se ole mikään kummien velvollisuus. Mielestäni on todella tärkeää ohjata lapsia, miten he voisivat ilahduttaa kummejaan. Kummit ovat heille tärkeitä ja kulkevat usein mukana keskusteluissamme. Kortin askarteleminen kummille konkretisoi kummien olemassaolon ja tärkeyden lapselle ja auttaa tekemään yhteydenpidosta vastavuoroista. Monia muitakin tapoja toki on. Näitä kortteja askarrellessaan lapset aina kortin valmistuttua nimesivät, kenelle se lähetetään.

Mutta mitä sitä olisikaan ystävänpäiväketut ilman kettukarkkia?

Onko teillä tapana lähettää ystävänpäiväkortteja?

Entä tehdä ystävänpäiväaskarteluja?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *