Alusvaatteiden säilytys

Vaatehuolto- ja pyykkäyspostaukseni etenevät kronologisesti hieman nurinkurisessa järjestyksessä. Aloitin ne silittämisellä ja nyt ajattelin kertoa lasten alusvaatteiden säilytyksestä. Tarkoituksenani on joskus myöhemmin kurkistaa myös muiden vaatteiden säilytykseen sekä kertoa tarkemmin lempikotityöstäni eli pyykinpesusta. 

Neljällä pojalla on alakerrassa kullakin kaksi Elfa-koria alusvaatteilleen. Toisessa korissa säilytetään kalsarit (pikkukalsarit, bokserit ja pitkätkalsarit), villasukat sekä La Coquetan pienessä kangaspussissa vyöt ja osa henkseleistä/olkaimista.

Toisessa korissa puolestaan säilytetään sukat ja hihattomat aluspaidat eli meidän kotikielellä “raksilat”/”raksilapaidat”.

Kaapissa on rinnakkain kaksi viiden korin Elfa-laatikostoa. Kummankin puolen alimmassa laatikossa on lasten urheiluvaatteita. Siitä ylöspäin mentäessä on aina kaksi rinnakkaista laatikkoa/koria per poika. Vasemman puoleisessa on kalsarit ja oikeanpuoleisessa sukat. Laatikot etenevät ikäjärjestyksessä eli alimpana on vierekkäinkuopuksen alusvaatekorit ja ylimpänä 15-vuotiaan. 

Alunperin kaikki kalsarit ja sukat laitettiin omaan koriinsa sekaisin muiden kalsareiden ja sukkien kanssa. Se oli toki erittäin nopeasti tehty puhtaiden vaatteiden paikalleen laittaminen, mutta siinä vaiheessa, kun piti löytää vaikkapa juuri tietynväriset sukat tai tietyntyyppiset kalsarit, pitikin purkaa puolikorillista löytääkseen juuri tarvitsemansa.

Muutama vuosi sitten äitini alkoi puhua pystyviikkauksesta ja ehdotti sitä meillekin. Samaan aikaan monet some-kanavatkin kertoivat samaa viestiä. Suhtauduin hyvin skeptisesti pystyviikkaukseen, mutta päätin lopulta kokeilla sitä “omalla sovelluksellani”. Aluksi otin käyttöön kuopuksen koreissa Newbieltä ostamani kauniit kangaskorit (näkyvät alempana kuvissa) ja pian sen jälkeen ostimme Ikeasta nuo valkoiset korit muiden poikien Elfa-koreihin. 

Kuvassa näkyy kolmen nuorimman pojan sukka- ja aluspaitakorit. Vasemmanpuoleisessa kangaskorissa/laatikossa on yksiväriset perussukat. Keskellä edessä raidalliset ja muut moniväriset sukat. Keskellä takana (ja kuopuksella taaimmaisessa kangaskorissa) on puolestaan kaikki polvisukat. Sivuille jää muunmuassa kesäsukat, urheilusukat ja käyttöönottoa odottavat uudet sukat. Sinne poimin myös parittomat sukat, joiden pari saattaa löytyä seuraavan pesun yhteydessä. Toisinaan sukkaparista toiseen saattaa tulla reikä, mutta ehjän voi jättää odottamaan uutta paria. Tämä on mahdollista, koska käytämme pääsäntöisesti saman merkin yksivärisiä sukkia. 

Koulupojilla on Elfan takaosassa vielä erillinen kangaskori lyhythihaisille aluspaidoille, jotka olen pystyviikannut. Näin oikean paidan valitseminen (ja löytäminen) on helppoa.

Näitä suosimiamme Polarn o. Pyretin sukkia myydään kolmen parin paketissa hintaan 14,90€, mutta kolme kolmen parin pakettia saa kahden hinnalla. Silloin yhdeksän paria sukkia maksaa 29,80€. 

Kokemuksesta voin sanoa, että nämä sukat ovat todella kestäviä. Meidän laattalattiat ovat kuluttaneet ne puhki vasta kolmannen käyttäjän kohdalla.

Sukan sisäpuolella olevalla kokomerkinnällä on ratkaisevan suuri merkitys ison perheen sukkalajittelussa. Halutessaan sukat voi myös nimikoida.

Nämä tummansiniset PoPin sukat ovat meillä kaikkein käytetyimmät. Ne sopivat yhteen lähes kaikkien vaatteiden kanssa. Kuten jo aiemmin mainitsin, niin käyttämällä samoja sukkia, voi parista heittää roskiin vain rikkinäisen, koska ehjä puolisko voi jäädä odottamaan uutta paria toisista samanlaisista sukista. Henkilökohtaisesti en tykkää kirjavista sukista (poikkeuksena raidalliset), koska ne vaativat “täsmäparin” yläosakseen. Värikkäät sukat ovat kuitenkin toisinaan lasten mieleen ja siksi niitäkin on meille ostettu. 

Kuvassa näkyvät ruskeat sukat ovat osittain villaa ja niiden valmistaja on tanskalainen MP. Merkkiä myydään esimerkiksi täällä. Meidän omat olen ostanut vuosia sitten tamperelaisesta Miraakkelista. Ne ovat myös hyvänlaatuisia sukkia, joskin villa saa aikaan sen, että ne eivät kestä ihan yhtä kauaa käytössä kuin villaa sisältämättömät sukat. Samaa ominaisuus on myös muilla merkeillä, kuten PoPilla, joiden villaa sisältäviä sukkia meillä on myös käytössä. Beiget sukat ovat myös MP:n, mutta Lingon&Blåbär -merkkiset. Yksiväriset Ribb-sukat (sekä nilkka- että polvisukat) ovat espanjalaisen Condorin, mutta olen tilannut ne La Coqueta Kidsiltä Lontoosta. Ne ovat myös hyvänlaatuisia. Kuopuksella on myös muutama pari Newbien sukkia. Niissä on kivoja kuoseja ja kauniit lämpimät värisävyt. Laatu ei kuitenkaan ole kummoinen eli ne kutistuivat pesussa ja nukkaantuvat melko nopeasti. Kesäsukat (lyhytvartiset sukat) ovat PoPin.

Pandapolvisukat ovat Liewoodin. Kettupolvisukkien merkkiä en enää muista.

Harmittaa,etten osatnut näitä Newbien kangaskoreja enempää, sillä nyt en ole enää nähnyt niitä myynnissä. Tietääkö joku vastaavia? Ei toki olisi vaikea ommellakaan.

Valkoiset hihattomat aluspaidat eli “raksilat” ovat Polarn o. Pyretin (Olkaa kilttejä ja valmistakaa niitä uudelleen ja ihan tavallisella olalla, kiitos!) ja Petit Bateaun. Jokunen H&M saattaa myös olla joukossa isojen poikien vanhoina, samoin Schiesser. Vaaleansiniset ovat Petit Bateaun, tähdellinen on PoPin, jääkarhukuvioinen Molon ja beigesininen sekä sinikeltapunavihreä ovat Lingon&Blåbärin. Ruskea on Lego Wearin eli melko monta “raksila”merkkiä on tullut vuosien saatossa kokeiltua. Sanoisin, että valkoiset ovat eniten käytettyjä ja siksi parhaita. Popit, Lingonit ja Petit Bateaut ovat laadukkaimpia. Meidän yhdeksänvuotias on atoopikko ja tosi herkkäihoinen. Hän tykkää kaikkein eniten Lingon&Blåbärin alusvaatteista ja yöpuvuista. Ne ovat pysyneet tosi pehmeinä, vaikka hän on jo niiden kolmas käyttäjä.

Onko teillä ehdottaa jotain muita laadukkaita alusvaatemerkkejä pojille? Mielellään yksivärisiä.

Kalsarikorin vasemmassa reunassa säilytetään pikkukalsareita ja oikeassa reunassa boksereita. Kangaskorin takana on pystyviikattuina pitkätkalsarit. Niille voisi laittaa samanlaisen korin kuin raksiloilla, mutta korit loppuivat meiltä kesken. Suurin osa alushousista on PoPin. Toiseksi eniten on isoilta veljiltä periytyneitä Lingon&Blåbärin boksereita. Jonkun verran löytyy veljien vanhoina myös Lego Wearia ja Black Horsea. Kuopukselta löytyy myös Lindexin ja H&M:n pikkukokoja ns.”kuvakalsareita”, joita on kertynyt muita kokoja enemmän kuivaksiopettelun myötä. Kuopus on tosi ollut jo yli vuoden vaipaton, samat koot kuitenkin sopivat yhä. Pitkätkalsarit ovat PoPin ja Lingon&Blåbärin. Niistäkin ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan myös muista merkeistä.

Nämä La Coqueta Kidsin käyttämät kangaspussukat ovat todella monikäyttöisiä. Melko usein sieltä tilatessani, tilaamani tuotteet on pakattu näihin yksinkertaisen kauniisiin pussukoihin. Kuten jo postauksen alussa mainitsin, säilytetään näissä kunkin pojan alusvaatekorissa vyöt ja osa henkseleistä/olkaimista. Jälleen kerran tämä tapa helpottaa ja nopeuttaa tarvittavan asusteen etsimistä ja löytämistä. Ilman pussukkaa vyöt myös sotkeentuisivat ja menisivät Elfa-korin koloista. Sotku ja ongelmavyyhti olisi valmis (sekin on koettu). Kun lähdemme reissuun, kunkin pojan alusvaatteet pakataan tällaiseen kangaspussukkaan. Sieltä ne on helppo löytää muiden vaatteiden seasta. Osa pussukoista on käytössä yläkerran vaatehuoneessa. 

Alkuperäinen skeptisyyteni lajittelun ja viikkauksen aikaavievyyden suhteen on haihtunut savuna ilmaan. Olen nimittäin todennut sen säästävän monin kerroin sekä aikaa että hermoja, kun vaatteet löytää helposti ja kaikilla on oma paikkansa. Pojat — myös nuorin — pystyy tekemään tuon kaiken jo itsekin eli viemään puhtaat paikoilleen ja valitsemaan koreistaan kulloinkin tarvittavat itselleen käyttöön.

Huomasin muuten vasta tätä postausta tehdessäni, että PoPin sukkien pesuohjeeksi oli vaihtunut 40 asteen lämpötila. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että laatu(alus)vaatteen tulee kestää 60 asteen pesu, koska vasta siinä asteessa vaate syväpuhdistuu. Olen siis jatkanut myös PoPin sukkien pesemistä 60asteessa ja hyvin ovat sen kestäneet. Mielelläni kuitenkin kuulisin, mistä tällainen muutos on peräisin.

Miten teillä säilytetään lasten alusvaatteita? Ja mitkä ovat suosikkimerkkejänne?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *