Gluteenittomat juustoteeleivät

Voisiko mikään sopia paremmin kunnon pakkaspäivän iltateen kaveriksi kuin uunituore teeleipä?

Sillä aikaa kun pikkupojilla oli keskiviikkoinen (iso)kylpyiltansa, laitoin uunin lämpenemään, sytytin tulen kakluuniin ja pyöräytin teeleipätaikinan. Teeleivät ovat uunissa vain noin 15 minuuttia, joten ehdin jo nautiskella omani iltateen kera ennen kuin pojat tulivat kylvystä syömään vielä liinan alla lämpiminä pysyneitä leipäsiä.

Yhdestä taikina-annoksesta riittää pellilliseen teeleipiä. Yleensä teen 4 – 5 isompaa leipää, joita voidaan sitten puolittaa. Toisinaan teen saman tien kaksinkertaisen taikinan, jolloin teeleipiä jää lämmitettäväksi vielä seuraavanakin päivänä koululaisille välipalaksi tai vaikkapa päivällisen yhteydessä naytittaviksi.

Koska nämä leipäset on niin helppo ja  nopea valmistaa, saatan tehdä ne myös samalla, kun päivälliskeitto kiehuu. Mielestäni teeleivät sopivat mainiosti myös lämpimän keiton kaveriksi.

Tässä on tarjolla uunituoretta teeleipää kera kasvissosekeiton.

Nämä teeleivät ovat tuottaneet minulle erityistä iloa siksi, että vilja-allergikkona pääsen enää harvoin nauttimaan esimerkiksi tuoreista, vastaleivotuista ja lämpimistä sämpylöistä. Olen soveltanut Valion valmiista teeleipäohjeesta gluteenittoman version. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

 

Tässä on käyttämäni ohje:

1. Sekoita kuivat ainekset ja juustoraaste.
Lisää joukkoon maito ja voisula.
Sekoita nopeasti tasaiseksi.

2. Jaa taikina neljään osaan uunipellille leivinpaperin päälle.
Levitä (jauhotetuin käsin) noin 1 cm:n paksuisiksi leiviksi.
Pistele haarukalla. 

3. Paista 225 asteessa noin 13 minuuttia.
Meidän uunilla sopiva paistoaika on 15 – 17 minuuttia.

Muistattehan, että kaikille keliaakikoille ja vilja-allergikoille ei käy kaura ja silloinkin jos kaura sopii ruokavalioon, niin sen on yleensä oltava niinsanottua puhdasta kauraa eli gluteenitonta kauraa. Esimerkiksi Elovena-hiutaleet valmistetaan samalla tuotantolinjalla muiden viljatuotteiden kanssa, joten ne eivät käy.

Tämän Nordic Honey -hunajan olen ostanut täältä. En ole mikään hunajan suurkuluttaja, vaikka teetä juonkin. Ostin tämän hunajan oikeastaan vain kauniin puukantisen kannen ja muutenkin ihanan rasian vuoksi. Eipä ole tarvinut muutenkaan pettyä laatuun. Samaa olen nähnyt myynnissä myös isommissa purkeissa. Yllä olevasta linkistä pääsee tarkemmin tutustumaan valmistajan sivuihin ja heidän muihin tuotteisiinsa (ja kauniisiin purkkeihin 😉 ).

Lexingtonin mukista puolestaan on tullut vakiomukini iltateelle eikä vähiten kauniiden väriensä vuoksi.

Rentouttavia iltahetkiä pakkaspäiviin kera lämpimäisten!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *