Kohti uusia seikkailuja

Mitä sinä odotat alkaneelta vuodelta 2019? Odotatko uusia seikkailuja? Vai pidätkö mieluummin tasaisesta luotettavasta ja lähes samanlaisena toistuvasta arjesta pienine viikonlopputaukoineen?

Nykypäivän vaarana on liiallinen elämyshakuisuus, liika “kiva”. Sen jälkeen mikään ei tunnu enää miltään ja elämysten panokset kovenevat. Monenmoisista laitteista — niin me aikuiset kuin lapsetkin — saamme jatkuvana virtana iloa ja onnistumisia ja dopamiini virtaa ilman ponnisteluja. Miksi siis pitäisi edes enää ponnistella tylsien oppimistehtävien tai kotitöiden parissa?! Ikävät asiat on helppo ulkoistaa jne. No, ymmärrätte varmasti, että hieman kärjistän tässä asioita. Tottakai on tärkeää pysyä mukana ajassa ja hienoa saada nauttia erilaisista elämyksistä, mutta väitän kuitenkin, että arki on parasta samanlaisena turvallisena itsenään päivästä toiseen, viikosta toiseen ja kuukaudesta toiseen. Silloin ne viikonlopun tai kesäloman erikoisemmat, arjesta poikkeavat hetket, ihan oikeastikin tuntuvat erikoisilta ja arvokkailta. 

Monet asiantuntijat ovat viime vuosina korostaneet tylsyyden merkitystä. Lapsen kuuluu saada kokea se, ettei ole mitään tekemistä. Silloin vasta todelliset seikkailut voivat alkaa. Näissä kuvissa pikkupojat kera serkkunsa ovat viettämässä joulua maalla. Ulkoilun yhteydessä he toivoivat pääsevänsä tutkimaan “autiotaloa”. Vain mielikuvitus oli rajana tuolla retkellä, jossa kuopus onnellisena kirmasi pallopipo päässään keikkuen isompiensa perässä ja jossa isommat pitivät huolen, että se kaikkein pikkuisinkin ylettyi kurkistamaan sisään autiorakennusten ikkunasta. Kovasti pojat joukolla pohtivat, mitä missäkin rakennuksessa on joskus ollut. Löytyi selvästi ainakin navetta ja kanala, sauna ja päärakennus sekä varastorakennuksia kulkupeleineen. Jännitystä kerrakseen! 

Toivon, että meidän ja meitä nuorempien sukupolvien vanhemmat pitävät huolen siitä, että seikkailla voi myös kotisohvalta käsin. Saatavilla on lukuisia lastenkirjoja yhtä runsaslukuisine seikkailuineen. Jos lapsi oppii niitä kuuntelemaan ihan pienestä asti, hän nauttii niistä taatusti vielä myöhemmälläkin iällä. Kirjaseikkailut vuorostaan tarjoavat virikkeitä moniin leikkeihin ja lapset oppivat täyttämään sitä tyhjää tilaa, jolloin ei ole mitään tekemistä. 

Pari tuhatta vuotta sitten Itämaan tietäjät lähtivät kohti uutta seikkailua luottaen siihen, että näkemänsä erikoisen kirkas ja erityinen tähti johtaisi heidät perille. Voimmeko tänäkin päivänä luottaa siihen vai haluammeko mieluummin pitää seikkailumme omissa käsissämme ja varmistaa, että kaikki menee juuri niin kuin itse itsellemme parhaaksi koemme?

Kiva, että olet löytänyt mukaan seuraamaan meidän arkisia seikkailujamme!

Poikien ulkovaatteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *