Joulu saapuu Muumilaaksoon

Lukemisen tärkeyttä ja merkitystä ei voi mielestäni koskaan korostaa liikaa. Media on useaan otteeseen viime vuosien aikana kertonut erityisesti poikien lukutaidon heikentyneen. Sama viesti on käynyt ilmi paitsi Pisa-tutkimuksista, myös useiden asiantuntijoiden suusta. Näin poikien äitinä olen enemmän kuin kerran pohtinut tuota asiaa. Jos minulla olisi myös tyttölapsi(a), kannustaisinko häntä enemmän lukuharrastuksen parissa? Lukisinko hänelle enemmän kuin pojille? En osaa vastata tuohon, koska minulla ei ole vertailukohdetta. Pohdinnoissani päädyn aina siihen, etten keksi syytä, miksi kohtelisin tuossa asiassa eri sukupuolia eri tavoin. Meillä on aina luettu lapsille paljon ja kirjoja on ollut jatkuvasti saatavilla. Tässäkin on aihe, johon on varmasti vielä syytä palata lisäpostausten parissa. 

Joka joulu pojat saavat kirjoja joululahjaksi. “Joulu saapuu Muumilaaksoon” pohjautuu Tove Janssonin klassikkonovelliin Kuusi. Tämän kuvakirjan tarinan ovat kirjoittaneet ruotsalaiskirjailijat Alex Haridi ja Cecilia Davidsson. Kuvituksen on luonut Filippa Widlund. Samalta pohjalta ilmestyi myös elokuva vuosi sitten.

Useimmiten minä tai mieheni luemme pikkupojille iltasatua niin, että pojat makaavat jo vuoteissaan. Kuvakirjojen kohdalla on kuitenkin mukava, että lapset näkevät myös kirjan kuvituksen erityisesti ensimmäisellä lukukerralla. Jokaisen viiden lapsemme kohdalla olen tehnyt saman havainnon: Kun kirjoja on kotona saatavilla, erityisesti kuvakirjoja tietyssä ikävaiheessa, poimivat lapset mielellään tuttuja kirjoja kirjahyllystä ja “lukevat” niitä. Mitä tutumpi kirjan tarina ja teksti on, sitä mieluummin kirja valikoituu “lukulistalle”. Esikoinen “luki” aikoinaan kaksivuotiaana sanasta sanaan ja äänenpainosta äänenpainoon täsmälleen samalla tavalla kuin kirjaa oli hänelle luettu. Sivutkin kääntyivät juuri oikeassa kohdassa. 

Ylläoleviin kuviin ja tilanteeseen sopii hätkähdyttävän hyvin osa kyseisen kirjan esipuhetta, jonka on kirjoittanut Tove Janssonin veljentytär ja Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson:

“Kun olin pieni, rakastin sitä, että joku aikuinen luki minulle ääneen. Oli ihanaa loikoilla kainaloon käpertyneenä katselemassa kuvia, kuuntelemassa kertomusta ja kokea, miten tarina sai uusia kuvia syntymään mielessäni. Se oli päivän paras hetki, ja siksi rakastan lukemista vieläkin.”

Juuri tämän toivon lapsilleni välittäväni.

 

Tähtilampun alla -kategoriaan on tarkoituksenani poimia kirjavinkkejä enimmäkseen lapsille, mutta toisinaan myös aikuisille.

Joulu saapuu Muumilaaksoon on kuvakirja, joka kertoo siitä, miten muumiperhe herätetään kesken talviunien odottamaan Joulun tuloa (joulu isolla siksi, että muumit kuvittelivat hänen olevan jokin vaarallinen henkilö) ja miten he valmistautuvat vastaanottamaan hänet. Arvelisin kirjan sopivan kolmevuotiaasta ylöspäin. Meidän kirjoihin tottunut neljävuotias jaksoi kuunnella kirjan alusta loppuun hyvin keskittyneesti ja osallistui lukemiseen muunmuassa lisäkysymyksin ja pohdinnoin. Kirja kiehtoi myös alakouluikäisiä poikia.

Ennen iltasatuhetkeä pojat olivat jo käyneet iltapesulla, syöneet iltapalan ja pesseet hampaat. Pyjamat valmiiksi yllään oli helppo sadun jälkeen siirtyä vuoteisiin. Kuvan pyjamat ovat kaikki Polarn o. Pyretiltä. Tähtipyjama on arviolta vuodelta 2010 ja seitsemänvuotias on sen kolmas käyttäjä. Punapohjaiset joulupyjamat ovat viime vuoden joulumallistosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *