Joulu maalla

Äitini toivoi tänä vuonna joululahjaksi, että viettäisimme joulua kaikki yhdessä eli isovanhemmat, lapset ja lapsenlapset. Viime kerrasta olikin kulunut jo 15 vuotta. Lastemme syntymän jälkeen olemme vain kerran viettäneet joulua muualla kuin kotona. Olen sanonut, että meille saa aina tulla, mutta meidän on pienten lasten kanssa helpompi olla kotona. Monesti vanhempani ovatkin tulleet meille jouluaatoksi. Joulupäivän olemme viettäneet kotona omalla perheellä ja tapaninpäivänä olemme menneet vanhempieni luo.

Vanhempani asuvat maalla, isäni synnyintalossa. Talo on rakennettu 1920-luvulla. Aluksi se käsitti vain tuvan, jota myöhemmin laajennettiin portualla ja yläkerralla. He aloittivat talon kunnostamisen vuonna 2003 eli toisen lapsemme syntymävuonna. Nykyiseen muotoon talo valmistui vuonna 2004. Aluksi vanhempani kulkivat maalla kaupungista käsin, mutta päätyivät lopulta myymään kaupunkikotinsa ja muuttivat pysyvästi maalle. Kaupunkilaislapsemme ovat siis saaneet kokea todellisen maalaismummolan ympäristön ja tunnelman.

Paikka on minulle tuttu jo lapsuudestani. Isäni eno asui talossa ja kokoonnuimme isäni puolen suvun kanssa hänen luokseen aina joulupäivisin. Muistan miten isäni leikkasi lehdestä sarjakuvamuotoon kirjoitetun jouluevankeliumin, joka liimattiin vihkoon. Siitä vihosta sen sitten luin joulupäivänä enoni kodissa. Minulla on vuoden itseäni nuorempi serkku ja erityisesti hänen kanssaan oli mukava tavata joulunpyhinä. Talon vintti oli jännittävä paikka. Tykkäsimme myös käydä ulkona kävelemässä. Minulle kaupunkilaistyttönä kaikki oli niin erilaista ja omasta arjesta poikkeavaa. Voin yhä mielessäni kuvitella nuo pienet maalaistiet ilman katulamppuja ja mummani lapsena sisaruksineen taittamassa koulumatkaa aamun pimeydessä. Enon luona saimme kokea myös todellisen maalaisrekiretken, kun hän valjasti hevosensa ja pääsimme rekiajelulle. 

Toiset nauttivat maaseudun rauhasta ja tunnelmasta, itse viihdyn paremmin kaupungin vilskeessä, mutta maalla piipahtaminen tekee toisinaan hyvää eikä samaa tunnelmaa voi muualla saavuttaa.

Lapset keksivät tekemistä aamusta iltaan. Talon pihan poikki voi kävellä suoraan metsään ja voitte vain arvata, miten paljon lapset tykkäävät pelkästään kävellä siellä. Talvella pappa tekee hiihtoladut pellon ja metsän poikki. Latu alkaa lähes portaiden vierestä.

Metsään on rakennettu majoja, sieltä on poimittu marjoja ja sieniä. Talvella on laskettu mäkeä kivien ja mättäiden päältä.

Huomaattehan kuopuksen toteutuneen toiveen “pallopiposta”. Pipot löytyivät aattoaamuna joulusukista.

Tänä jouluna lapset saivat nauttia serkkujensa seurasta ja aikuiset lasten ilosta sekä yhteisen joulun tunnelmasta. Näin äitinä en voi riittävästi osoittaa kiitollisuutta valmiista ruokapöydästä ja muutaman päivän tauosta kotitöissä.

Minä ja miehistöni joulupäivänä maalla.

Joulupäivänä taivaalle ilmestyi myös kauan kaivattu aurinko, ainakin hetkeksi.

Missä ja millä kokoonpanolla teidän perheenne viettää joulua?

Poikien Reiman Stavanger-haalarit täältä. Pallopipot täältä. Reiman hanskat täältä. Kuopuksella on haalarikuvissa aivan parhaat talvikengät esimerkiksi täältä. Alakouluikäisten talvikengät esimerkiksi täältä.

Muiden kuvien vaatteiden tiedot löytyy tästä postauksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *