Joulukuun yhdestoista: pyjamapaketit saunassa

Äitini lapsuuden perheessä oli tapana, että jouluaattona pihasaunan ikkunalta löytyi jokaiselle lapselle uusi flanellipyjama. ”Nappiyökkäri”. Siihen aikaan maaseudulla pyjamat olivat kotitekoisia. Äitini muistelee, miten napinlävetkin oli kauniisti käsin ommeltu. Pyjaman lisäksi ei juuri muita lahjoja saatukaan ja varmasti juuri siksi tuo tärkeä hetki on jäänyt syvälle muistoihin. 

Jotenkin olen mielessäni nähnyt tuon tärkeän hetken noissa lapsuuden jouluissa kymmenien vuosien takaa. Halusin jollakin tavalla siirtää tuon saman tunnelmallisen jouluhetken myös omille lapsilleni. Viettäessämme ensimmäistä jouluamme nykyisessä kodissamme vuonna 2004, löytyivät pyjamapaketit ensimmäistä kertaa juuri parahiksi jouluksi valmistuneen saunan lauteilta. Esikoisemme oli silloin neljävuotias ja pikkuveljensä yksivuotias. Siitä lähtien, tänä vuonna jo viidentoista vuoden ajan, pyjamapaketit ovat odottaneet aattoaamuna saunassa. Pakettien määrä vaan on vähitellen lisääntynyt, yltämättä kuitenkaan mummoni ompelemien flanellipyjamien määrään. En muista enää jouluaattoAAMUA, jolloin en olisi herännyt saunan oven kolahdukseen kello neljän ja viiden välillä…ilmeisen tärkeä hetki vuodesta toiseen.

Tänään ajattelin jakaa teille erilaisia linkkejä ja vinkkejä verkkokauppojen pyjamavalikoimista ja mahdollisesti kertoa jotain omista kokemuksistani. Kaikkihan ovat puhtaasti vain omia mielipiteitäni eli en tee vielä yhteistyötä kenenkään kanssa. 

Hatleyn pyjamista minulla ei ole aiempaa kokemusta. 
Tämä jääkarhufanin unelma saattaa kuitenkin olla vaarassa löytää tänä jouluna tiensä meidän saunan lauteille. 
Sen verran olen tätä käsissäni pidellyt, että voin sanoa sen olevan kapeaa mitoitusta.
Tarkemmat tiedot ja kuvan lähde löytyvät täältä.

Pyjaman tärkein kriteeri minulle on se, että materiaalin pitää olla laadukas eikä se missään nimessä saa kutittaa eikä sisältää mitään allergiaa aiheuttavaa. Monesti pyjamaa ostaessa saattaa ajatella, että eihän sillä ole väliä mitä yöllä on päällä eikä aseta yöpuvulle yhtä korkeita laatuvaatimuksia kuin muille  vaatteille. Todellisuudessa pyjama on kuitenkin aina suoraan kosketuksissa lapsen herkkää ihoa vasten ja sitä käytetään yleensä vähintään 10 – 12 tuntia vuorokaudessa eli PUOLET vuorokaudesta. Yöpukujen — samoin kuin alusvaatteiden —  laadulla on suuri merkitys!

Suosin vaatteista aina sellaisia, joissa on 60 asteen pesu, koska silloin vaate saadaan kunnolla puhtaaksi, sen värit säilyvät pitkään hyvinä ja sen käyttöikä pitenee (aihe, johon täytynee palata myöhemmin tarkemmin). Annoin nyt kuitenkin tälle Hatleylle mahdollisuuden, vaikkei tuo pesukriteeri täyttynytkään.

Hieman nyt huonot kuvat sain poimittua näistä ranskalaisen Betit Bateaun pyjamista, mutta linkeistä pääsette näkemään paremmat kuvat.
Aiemmin jo kerroin aluspaitojen yhteydessä, että tämän merkin puuvilla on todella laadukasta. Ainut haaste näiden vaatteiden suhteen on oikean koon löytäminen, koska tuotteet ovat pääsääntöisesti pientä mitoitusta. Toisaalta vaatteita on tehty kokoon 18Y asti sekä aikuisille. Suomesta olen löytänyt yhden jälleenmyyjän (Stockmann taitaa myydä vauvakokoja)
Betit Bateaun -vaatteille. 
Lykkekids myy kumpaakin kuvan pyjamaa nyt
-30%-hinnalla täällä ja täällä
Näppituntumalla vaikuttaa siltä, että meidän 9-vuotiaalle, jonka vaatekoko on tällä hetkellä 140-146cm, riittää Lykkekidsin valikoiman suurin koko eli 152cm näistä pyjamista. Raitapyjama näyttää kuvissa melko levottomalta, mutta on livenä oikein kivan näköinen.

Ruotsalainen Polarn o. Pyret on ollut suosikkipyjamamerkkimme monena jouluna. POPin pyjamat ovat laadukkaita ja ne ovat meillä siirtyneet veljeltä toiselle. Niille on sallittu 60 asteen pesu. Pitkät taitettavat resorit sekä lahkeissa että hihansuissa pidentävät yöpuvun käyttöikää. Ison plussan POPin pyjamat saavat minulta myös siitä, että tältä merkiltä löytyy kokoja 152cm:n jälkeenkin eli heiltä tulee yleensä joulun aikaan markkinoille ainakin yksi pyjama koossa XS — XL. Esimerkiksi viime vuonna löysin hyvät ja laadukkaat pyjamat POPilta myös kahdelle vanhemmalle pojalle. 

Viime vuotisista POPin ”joulupyjamista” meiltä löytyy loppujen lopuksi neljää eri kuosia, koska ostin joulualesta vielä edullisesti yhtä kuosia aiempien lisäksi. Isojen poikien viime vuotiset yökkärit ovat vastanneet POPin hyvää laatua pesusta toiseen, samoin ne alesta ostamani punapohjaiset jouluyökkärit. Pikkupojille ”saunapaketteihin” ostamani eläinkuosiset yökkärit (kaksi eri kuosia) olivat kuitenkin pettymys, sillä yöpukujen pinta nukkaantui heti ensimmäisessä pesussa. Harvemmin on POPin trikoolle käynyt niin. 

Tänään POPin joulukalenterissa on yöpuvut -30% alennuksessa. Sama tarjous näyttäisi toistuvan vielä joulukuun 15. ja 23. päivä. Itse en innostunut tänä vuonna POPin poikien yökkäreiden kuoseista enkä väreistä, mutta ehkäpä joku teistä löytää niistä mieleisen. Jäin kaipaamaan myös ”nappiyökkäreitä”, jotka ovat suuri heikkouteni. Nyt saatavilla olevasta valikoimasta olisin valinnut nuo perusväriset pyjamat, mutta niistä ei ollut aikuisten kokoja.

Näiden viiden pyjaman lisäksi oli vielä muitakin kuoseja, mutta ne eivät olleet minun makuuni.

KappAhlin Newbie -pyjamat ovat osoittautuneet laadukkaiksi ja niissä on tosi hyvä hinta-laatu-suhde. Pyjaman normaalihinta on noin 20 euroa, mutta KappAhlin lähes jatkuvien alekampanjoiden myötä hinnaksi jää helposti
vain 14 – 15 euroa. Newbien pyjamissa on yleensä 60 asteen pesu. Harmillisesti isoin koko Newbiellä on 122/128cm eli se sopii vielä tänä jouluna meidän ekaluokkalaiselle sekä tietysti kuopukselle riittää koot. Saattaa siis olla, että meillä nähdään tänä jouluna jotakin vaaleansinistä Newbieltä ”saunapaketeissa”. Kuosi on kuitenkin tuota kuvassa näkyvää eläinkuosia edeltävä lentokonekuosi. Joulupyjamat olivat myös söpöt, vaikkei harmaa värinä kuulukaan suosikkeihini.

Tänä jouluna on ollut uusien pyjamamerkkien mahdollisuus. KappAhlin Hampton Republic 27 -merkin chinoshortseja, -housuja ja neuleita olen ostanut miehistölleni ennenkin, mutta en niinkään trikootuotteita. Nähtäväksi siis jää, onko niissäkin hinta-laatu-suhde yhtä hyvä kuin noissa aiemmissa ostamissani tuotteissa. Kuvan poikien pyjama löytyy täältä ja miesten (sekä isojen poikien) täältä. Kannattaa kurkkia vielä mahdollisia alekampanjoita ennen joulua.

Koska postaus venyi jo näillä pyjamilla näin pitkäksi, voisin joskus myöhemmin tehdä ihan erillisen postauksen suosikkiyöpuvuistani eli ”nappiyökkäreistä”. Niitä meillä on myös löytynyt melko usein ”saunapaketeista”. Mikään ei voita vaaleansinivalkoraidallista tai -ruudullista nappiyökkäriä!

Millaisia samana toistuvia jouluperinteitä sinulla ja perheelläsi on?
Ovatko jotkut niistä kulkeneet mukana jo omasta lapsuudestasi?
Olisi kiva kuulla niistä.

PS. Kaikki postauksen kuvat on poimittu tuotteiden verkkosivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *